Majitel sanatoria se odmítl vyjádřit. "Bez komentáře," řekl na dotaz majitel sanatoria Alexander Kučera a zavěsil. První nakažení byli v zařízení potvrzeni ve čtvrtek 10. září, začalo plošné testování a během víkendu jejich počty vzrostly na 102.

"Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění," řekl Netolický.

Ilustrační foto
Nákaza se šíří. Zasáhla i ústav pro léčbu plicních chorob v Jevíčku

Hasiči budou celé zařízení dezinfikovat. Podle Netolického se nákaza v sanatoriu rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. "Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila," řekl Netolický.

Karanténa

Pardubický kraj nabídl městu z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. "Zařízení funguje, o klienty je postaráno," řekl ČTK Netolický. Všem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, byla nařízena karanténa. Podle hejtmana zatím nebylo nutné povolat k výpomoci v sanatoriu armádu. "Je to soukromé zařízení, je to na zodpovědnosti zřizovatele. Zatím nemám informace, že by měla být armáda povolána," řekl Netolický.

Ilustrační foto
Ohrozí covid na krajském úřadu volby? Podle hejtmana ne

Sanatorium Topas v Holicích je domov se zvláštním režimem specializovaný na osoby s chronickým duševním onemocněním. Cílovou skupinou jsou osoby s různým typem organické duševní poruchy, s Alzheimerovou chorobou a různými typy demencí, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Ubytování klientů je v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Celková kapacita je 185 lůžek, uvádí se na webu sanatoria.

Vyjádření města:

Vážení spoluobčané, v soukromém sanatoriu Topas se vyskytl výrazný výskyt pozitivních výsledků (dle České televize již 101 případů) na koronavir COVID-19. Po komunikaci s ředitelem Krajské hygienické stanice a ředitelem Krajského hasičského záchranného sboru je domluveno, že by zde zítra měl zasahovat hasičský záchranný sbor a desinfikovat vnitřní prostory zařízení. Jsme i nadále v kontaktu s krajskou hygienickou stanicí i vedením sanatoria. Rozšíření současných opatření není v tento okamžik nutné.

Mgr. Ondřej Výborný, starosta města