Místní doufají, že alespoň ty na střechách stihnou do zimy. Řada z nich je ve vsi stále jen provizorně zakrytá plachtami a z poškozených majitelů nemovitostí není snad nikdo, kdo by měl opravu hotovou. Práce navíc komplikují deště, ve Stebně v poslední době prší téměř každý den.

Stebno a jeho okolí v sobotu 3. července.
Zdevastované Stebno sledují odborníci. Hrozí, že někteří lidé nezvládnou stres

Silný vítr a kroupy poškodily ve Stebně desítky rodinných domů. Hlavně střechy, do vnitřků následně zateklo. Na domě Ludmily Kadlecové způsobil meteorologický jev downburst podobný tornádu škodu za jeden milion korun. V pátek 16. července řemeslníci dokončili opravu střechy. „Ještě potřebujeme opravit tři místnosti, do kterých zateklo, a fasádu domu. Při bouři nám také spadly ploty,“ popsala. Opravy rodina hradí z peněz od pojišťovny, finančních darů a ze svého. 

Střechu má opravenou jako jedna z prvních ve Stebně. Aby práce probíhaly rychleji, chybí kvalifikovaní řemeslníci. „Lidi prostě nejsou. Kdybych je měl, mohli bychom stihnout víc práce. S kvalifikovanými řemeslníky je ale potíž. Tady ve Stebně jsme opravili dvě střechy, na třetí se ještě chystáme. Další zájemce ale musím odmítat, mám už z dřívějška nasmlouvané jiné zakázky a těm se musím také věnovat. V současné době máme práci do jara příštího roku,“ sdělil Jiří Varadi, majitel pokrývačské firmy z nedalekého Vroutku.

Obnovu komplikuje počasí 

Práce na obnově Stebna komplikuje počasí. Je nestálé, často prší. Tento týden se přehnala nad vsí silná bouřka, po ulicích tekly řeky vody, okolní nasycená krajina ji už nestíhá zadržovat. Do některých domů opět zateklo. Škody už ale nejsou tak dramatické, nicméně deště komplikují práce hlavně právě pokrývačům. Třeba oprava střechy u paní Kadlecové se tak protáhla ze sedmi dní na deset.

Poničený dům Tomáše Ratiborského ve Stebně.
Na účtu pro Stebno jsou dva miliony. Lidé nabízejí i slepice nebo nové stromy

Třetí zmíněný dům ve Stebně, na kterém bude ještě firma Jiřího Varadi opravovat střechu, patří rodině Jaroslava Petráně. Řadu věcí si její členové udělali svépomocí, na opravu střechy a zednické práce na pobořené stodole si pozvou odborníky. „Pomocí dobrovolníků, všem moc děkujeme, jsme uklidili ten neskutečný nepořádek. Sami jsme si dozdili při bouři částečně zbořený štít domu, máme na střeše novou fólii a latě. Vysoušíme vnitřní prostory, uvidíme, co udělají promočené sádrokartony,“ popsal Petráň.

Momentálně čekají na pokrývače a musí ještě sehnat nějaké zedníky, kteří jim pomohou se stodolou. „Práce máme ještě hodně, ale musíme mít minimálně střechy hotové do zimy,“ zdůraznil Jaroslav Petráň. Rodina má výhodu, že syn David letos dokončil stavební průmyslovku v Kadani a chystá se na vysokou školu v oboru. „Řadu věcí, co jsem se ve škole naučil, jsem teď při opravách domu využil,“ sdělil.

Stebno a jeho okolí v sobotu 3. července.
Deset dní poté. Bouře zničila lesy i pole u Stebna, opravy vísky čile pokračují

Jakou přesnou finanční škodu Petráňům červnová bouře způsobila, zatím nevědí. Od pojišťovny ani od jimi objednaného znalce vyčíslení škod dosud nemají. Jisté je, že bude minimálně ve statisících. „Táhne se to, ale zrovna teď v pátek z pojišťovny volali, že nám pošlou aspoň zálohu,“ vylíčil Petráň. Do obnovy domu a hospodářských stavení zatím dali ze svého desítky tisíc korun, nějaký materiál koupili, něco dostali darem. Podle vyčíslené výše škody a platbě z pojišťovny se pak rozhodnou, zda požádají o finanční pomoc stát.