Ani na Městský stadion Ostrava, kde svá utkání hrají fotbalisté Baníku, by se nevešli všichni lidé, kteří se stali obětí podvodu dvaačtyřicetiletého Denise V. z Ostravy. Celkem jde o dvacet tisíc napálených. Kapacita stadionu je zhruba patnáct tisíc osob, což by znamenalo, že dalších pět tisíc by zůstalo před jeho branami.

Krajský soud v Jihlavě.
Heroin přišel gang draho. Soud poslal většinu jeho členů do vězení

Denis V. přes inzeráty nabízel jednoduchou práci z domu, která nevyžadovala žádnou kvalifikaci. Šlo například o navlékání korálků nebo plnění obálek. Za každou sliboval třicet korun. Po zájemcích požadoval vstupní poplatek v řádech stovek korun. Státní zástupce tvrdí, že Denis V. svým závazkům nedostál. Zasílal jen bezcenné informace a pokyny. Celkově získal více než šest milionů korun.

Vzhledem k vysokému počtu obětí bylo vyšetřování velmi komplikované a vyžádalo si nestandardní postup. Vzniklo takzvané policejní call centrum, v němž ve dvou směnách pracovalo zhruba dvacet ochránců zákona. Ti během několika měsíců telefonicky kontaktovali všechny podvedené. Pomohla jim skutečnost, že lidé, kteří na inzerát reagovali, museli při registraci do programu uvést jako kód své telefonní číslo. Díky tomu policisté vytvořili jejich databázi.

Vinen, ale…

Krajský soud již na konci loňského roku zahájil komplikované vyhlašování rozsudku. Na jeho začátku předseda senátu konstatoval, že obžalovaný je vinen. Před vynesením trestu je ale nutné přečíst jména všech dvaceti tisíc podvedených. Něco takového však není v lidských silách, proto se této role zhostil automat.

Čistého času byl dosud zapnutý bezmála tři týdny. A ještě není konec. Vyhlašování rozsudku bylo několikrát přerušeno a odročeno. Teprve po přečtení celého seznamu se slova opět ujme soudce, který sdělí výši trestu. Samotný obžalovaný se z jednání omluvil. Čtení rozsudku bude pokračovat tento měsíc. Zda zazní konečný verdikt v této komplikované kauze, není jasné.

Matka Honzíka Nejedlého
Odešel za kamarádem, už ho nikdo neviděl. Matka hledá syna už 24 let. Marně

Případem se Krajský soud v Ostravě zabýval již jednou, a to v roce 2016. Tehdy Denisi V. uložil šestiletý trest. Verdikt ale později zrušil Vrchní soud v Olomouci s tím, že je nutné detailněji vyčíslit škodu. Konstatoval také, že seznam poškozených nemůže být uveden v příloze rozsudku, ale musí být součástí výroku o vině. Spis posléze skončil u Nejvyššího soudu, podle kterého byla škoda dostatečně specifikována. Senát ale souhlasil s výhradami ohledně seznamu poškozených.

Já nic

Denis V. již dříve prohlásil, že žádnou vinu necítí. „Nepovažuji se za podvodníka,“ prohlásil. Jak zdůraznil, nikoho nenutil platit. Prý bylo na každém, aby se svobodně rozhodl.