„Sedělo jich tam šest v takovém hloučku. Jedna holka se svlékla a šla do té vody. Jenom tak po stehna. Když vylezla, měla úplně červené nohy. Nevím, co se tam pak stalo, ale tři ti mladí tam skočili. To už jsem ale neviděl, protože jsme šli pryč. Ale slyšel jsem to,“ řekl Deníku svědek.

Do pátrací akce po mužích, kteří se v pátek 2. dubna 2021 topili v řece Ostravici ve Frýdlantu nad Ostravicí, se zapojili hasiči, policisté i vojáci.
Tragédie ve Frýdlantu: Šanci by neměl sebelepší plavec, říká zkušený vodák

Muž, který si nepřál uvést své jméno, je z Frýdlantu nad Ostravicí a okolo Ostravice chodívá s rodinkou na procházky. Nejinak tomu bylo i na Velký pátek - a asi o dvacet minut později kolem stejného místa procházela i jeho manželka. V té době se zde již odehrávala tragédie.  Podle informací, které muž od ní má, trojice mladíků neměla šanci. Voda je začala valit.

Ukradený záchranný kruh

„Oni se občas objevili na hladině. Vynořila se třeba ruka, úplně namodralá, další jim chtěli hodit záchranný kruh, jenže tady na té straně ho někdo ukradl. Někdo teda přeběhl na druhou stranu, kde je druhý kruh, hodil ho do vody, ale už se toho nikdo nechytil. Semlelo je to,“ pokračoval muž, jenž nechápal, co to mladé lidi napadlo.

Muž poté dodal, že mu manželka říkala, že dívka ještě s jedním mladíkem dávali srdeční masáž jinému, kterého se jim podařilo vytáhnout. „Oni už pak asi ani nevěděli, co mají dělat. Bylo tady kolem plno lidí. Ta holka volala o pomoc. Pak přijela sanitka. Snad jí dávali nějaké prášky, potom tady přijel pán, prý její otec. Ten kluk, kterého vytáhli, byl údajně její brácha,“ dodal muž.

Do pátrací akce po mužích, kteří se v pátek 2. dubna 2021 topili v řece Ostravici ve Frýdlantu nad Ostravicí, se zapojili hasiči, policisté i vojáci.
Tragédie ve Frýdlantu nad Ostravicí: Policejní potápěči našli tělo třetího muže

Mezitím se policisté a vojáci vydali po proudu prohledávat řeku. Tělo třetího mladíka se ale našlo až v sobotu dopoledne. 

Tragédii zaznamenali také lidé, kteří mají jednu z rekreačních chat nedaleko břehu. Muž, který z jedné vyšel, sdělil, že nic neviděli, ale slyšeli křik a volání o pomoc.

Nejde o první tragédii 

„Manželka tam běžela a volala záchranku. Ale tu už v té době volali i ti mladí,“ poznamenal muž a přemýšlel nahlas, že je zvláštní, že se ještě nenašlo tělo třetího mladíka. „On se párkrát objevil na hladině, ale už měl hlavu pod vodou, mlelo ho to,“ popsal páteční situaci a dodal, že to není první tragický případ, který se na tomto jezu stal.

Okolo místa tragédie občas prošel někdo se psem, nebo proběhl nějaký běžec. Nedaleko místa se zastavil mladší muž se synem. Díval se zasmušile na místo, potom se zeptal, jestli už třetího mladíka našli. Na negativní odpověď reagoval tím, že se mu v místě také utopil kamarád.

Jeden z nepřímých svědků páteční tragické události v Kamenci zpovídán novináři.
VIDEO: Tragédie na řece. Záchranáři tu byli bleskově, chválil svědek

„Byl tak starý jako já. Šel tady na procházku se psem, ten mu zaběhl do vody, tak pro něj vběhl pod ten jez. Psa zachránil, ale on sám se už z toho nedostal,“ povzdechl si muž, ještě jednou pohlédl k místu tragédie, nasedl se synem do auta a odjel.