„Už dvaadvacet let připravujeme v našem květinářství s brigádnicemi a v posledních letech i se svou dcerou Alenkou nejrůznější dušičkové vazby různých druhů. A to originální věnce a podélné kytice, jejichž základem jsou větvičky ze stříbrných smrků, jedlí a sporadicky borovic, protože na nich jehličí dlouho vydrží,“ ujišťuje Alena Hanáčková, majitelka velehradského květinářství. Jedním dechem dodá, že o klasické věnce ze smrkových větví, z nichž jehličí brzy opadá, není ze strany zákazníků zájem.

„Hodiny strávené vázáním věnců z větviček stříbrných smrků, jejichž jehličí je hodně pichlavé, je opravdu hodně náročné. Byť používáme rukavice, ruce máme dost popíchané, někdy až do krve,“ posteskla si paní Alena, mající k letošním Dušičkám připraveno v květinářství dvě stě věnců a kytic ozdobených exotickými květinami z dovozu, ale i takzvanou zahraniční a českou sušinou. Zákazníci si u ní mohou nakoupit také řezané květiny nebo hrnkové chryzantémy.

Burčák. Ilustrační foto.
Burčák si své zákazníky najde v každé době, tvrdí prodejkyně z Hradiště

Obdobné je to v zahradnictví i v prodejně v prvním podlaží jalubského obchodního domu u Petra Kovalčíka.

„Letos mám k Dušičkám zatím připraveny tři stovky vázaných věnců a kytic. V minulých letech jsem pořádal před svátkem Památky zesnulých výstavy s názvem Krása podzimu v barvách, které se těšily velkému zájmu dětí a dospělých. Lidé si na nich mohli nakoupit dušičkové vazby a dekorace, ale také hrnkové chryzantémy, kvetoucí vřesy a macešky. Letos se to bude muset obejít bez výstavy, protože kvůli koronavirové pandemii je o dušičkové vazby malý zájem,“ řekl posmutněle Petr Kovalčík, který v roce 2017 měl na Dušičky nachystáno osm set vazeb, které si lidé mohli koupit nejen na výstavě v Jalubí, ale také v babické prodejně nebo na trhu v Uherském Brodě.

„V minulých letech jsme před Dušičkami vyráželi s přáteli na nákup ,dušičkového zboží´ do Polska. Bylo ho tam nepřeberné množství a za výhodné ceny. Letos koupíme věnce v našich květinářstvích, protože máme strach z koronavirové nákazy,“ nechali se slyšet Jiří Mitáček a Jaromír Kadlčík.