"Díky respektování přirozeného způsobu života a minimálnímu zasahování chovatelů do jejich života se zoo v Ostravě řadí k úspěšným chovatelům nejen kočkodanů, ale i jiných druhů primátů. A své geny předávají i jejich potomci v dalších evropských zoo," vysvětluje mluvčí zoo v Ostarvě Šárka Nováková.

Kočkodany Dianiny zde chovají od roku 1975. Během této doby se v moravskoslezské metropoli narodilo 58 mláďat, z nichž 48 bylo úspěšně odchováno.

Jiřička obecná
Jiřička obecná je ptákem roku 2020. Nepletete si ji s vlaštovkou?

Ve všech 48 případech se jednalo o přirozené odchovy matkami mláďat. V zoo pobývají tyto vzácné západoafrické opice na několika místech. Nejpočetnější skupina, která momentálně čítá 16 členů, žije v Pavilonu evoluce:

Zdroj: Youtube

"Dominantní samice (19) v této skupině je velmi úspěšná matka. Za svůj život porodila celkem 11x, přičemž devět mláďat také úspěšně odchovala," doplňuje Nováková.

ROZMNOŽENÍ

Potomci, kteří už dosáhli pohlavní dospělosti, se také rozmnožují a dál předávají své geny. Někteří z nich v Zoo Ostrava, jiní na dalších místech v Evropě.

"Dvě nejstarší dcery (narozené v letech 2007 a 2008) žijí ve skupině s matkou a obě se úspěšně rozmnožují. Starší dcera porodila osm mláďat, šest z nich odchovala, mladší dcera porodila šest mláďat, z nichž čtyři odchovala. Další dvě dcery (narozené v letech 2013 a 2014) byly odvezeny do partnerské Zoo Liberec, kde již také odchovávají svá mláďata. Jeden syn (narozený v roce 2009) předává své geny v Zoo Moskva. Jeden její vnuk (narozený v roce 2014) měl být odvezen do Zoo Salzburg, kvůli koronavirové pandemii ale transport zatím odložil," popsala mluvčí.

Vpravo ukázka zběsilého ničení staveb a kolejí v nové vozovně ČSD na hlavním nádraží v Ostravě-Přívoze, vlevo vojenská jednotka s destrukčním pluhem, který vytrhával pražce a ničil železniční koleje.
Z Ostravy se nestal druhý Stalingrad i díky Němcům. Rozkazu se vzepřeli

Poslední mládě, které dominantní samice porodila, přišlo na svět 22. března 2020. U samice se ale nějaký čas před porodem zhoršil zdravotní stav a musel být proveden císařský řez. Mládě (sameček) krátce po porodu uhynulo. Samice se po zákroku zotavuje a nyní už je v pořádku ve skupině. V nejbližších týdnech by měla rodit její nejstarší dcera.

PAVILON PRIMÁTŮ

Druhá skupina kočkodanů Dianiných o šesti členech obývá pavilon primátů, pár s mládětem je pak chován v zázemí. Zoo Ostrava tak chová největší počet těchto opic v lidské péči na světě.

„Z našich dlouholetých zkušeností vyplývá, že úspěšný chov spočívá hlavně v respektování a dodržování sociálního složení skupiny tak, abychom napodobili přirozený průběh jako v přírodě. To také znamená, že chovatelé minimálně zasahují do fungování skupiny, a to včetně odchovů mláďat (pokud nehrozí nějaký vážný zdravotní problém). U kočkodanů to např. také znamená, že v chovných skupinách zůstávají samice se svými dcerami a pohlavně dospělí samci ze skupin odcházejí. V případě většího množství dcer se skupina rozštěpí, nikdy ale neodchází jediná samice, nýbrž odejdou sestry, tety apod.,“ vysvětluje chovatelka primátů Jana Kanichová.

První svatba na Slezské radnici po uvolnění opatření k zamezení šíření koronaviru, 25. dubna 2020 v Ostravě. Novomanželé Martin a Tereza Kaplanovi.
Životní „ano“ pod rouškou? Takto vypadala koronavirová svatba v Ostravě

Pro fungování mezinárodních záchranných programů jsou přirozeně fungující chovné skupiny zcela zásadní. Jen tak lze udržet populaci zvířat v lidské péči v dobré kondici a geneticky variabilní. Pro mnohé druhy, které patří v přírodě k ohroženým, je chov v lidské péči často poslední možností, jak je uchovat pro příští generace.

K TÉMATU 

Kočkodan Dianin (Cercopithecus diana) obývá deštné lesy západní Afriky, kde obývá horní stromové patro. Žije ve skupinách tvořených 1 samcem a 7-8 samicemi hájících si své teritorium. Jeho populace je silně ohrožena lovem pro maso, ale hlavně rapidním úbytkem původních lesních porostů, které jsou přeměňovány na zemědělskou půdu a pastviny, případně ustupují těžbě surovin. V přírodě není tento druh dostatečně prozkoumán, neboť v některých oblastech jeho výskytu často probíhají válečné konflikty. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný  (Vulnerable) a je zařazen do Evropského ex situ programu (EEP).