Cenu Senior roku uděluje projekt SenSen už od roku 2013. Jejím cílem je podpora lidí, kteří ani ve vyšším věku neztrácejí zájem o dění kolem sebe a k aktivnímu životu inspirují i své okolí. Tváří už devátého ročníku Ceny se stala její loňská vítězka, paní Eva Trejbalová, která v 86 letech vede kurz jógy v dejvickém Sokole.

„Jsem přesvědčená, že podobně inspirativních lidí žije kolem nás spousta. Pomozte nám je najít, pošlete nám tipy na aktivní a obětavé seniory, kteří neváhají nabídnout pomocnou ruku druhým. Zaslouží si, aby se o nich vědělo,“ říká Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77 (Konto Bariéry, SenSen).

Jedna významná osobnost v seniorském věku i letos vstoupí do Zlaté síně SenSenu a přidá se tak k Daně Zátopkové, Olbramu Zoubkovi, Františku Janouchovi, Evě Jiřičné a Pavlu Pafkovi. O udělení ocenění rozhodne nezávislá porota. Slavnostní vyhlášení laureátů proběhne 8. října v Pražské křižovatce v Praze.

Nominace na Cenu Senior roku 2021 lze podávat elektronicky prostřednictvím webových stránek www.sensen.cz do dvou kategorií – Senior/ka roku a Nejlepší klub roku. Své návrhy mohou posílat seniorské kluby, společenské organizace, nezisková sdružení, samosprávy obcí, měst, krajů, školy všech stupňů, stálé kulturní a sportovní organizace. Nominovat může i jednotlivec, avšak pouze prostřednictvím výše uvedených subjektů.

O projektu SenSen

Projekt SenSen (Senzační senioři) vznikl v Nadaci Charty 77 v roce 2012 jako odpověď na demografický vývoj v naší zemi. Jeho cílem je podporovat všechny, kteří chtějí být aktivní věku navzdory. V současné době SenSen sdružuje přes 150 seniorských klubů a organizací z celé České republiky.

Lucie Nekvasilová