Zlatý oříšek nemá žádné kategorie a soutěž je tak otevřena všem dětem od 6 do 14 let, jejich úspěchům, výsledkům v soutěžích, závodech, ale například i zajímavým ekologickým projektům či jinak prospěšným akcím. Ve finálovém televizním pořadu, který Česká televize vysílá vždy na Nový rok, se opět představí se svými schopnostmi a úspěchy 21 nominovaných dětí a dětských kolektivů z celé České republiky. V závěru tohoto pořadu bude vyhlášeno 7 vítězů, na které čekají prestižní ceny Zlatý oříšek a rozdělí si mezi sebou 140 000,- Kč. Úspěchem ve Zlatém oříšku získávají také příležitost prezentovat svou činnost a výsledky napříč médii, což je pro ně rovněž neocenitelná zkušenost a zajímavá inspirace pro celou veřejnost.

Výjezdová jednotka SDH Višňová u Příbrami je nominovaná na titul Dobrovolní hasiči roku 2022. O vítězi rozhodne anketa.
Dobrovolní hasiči z Višňové u Příbrami jsou ve finále celostátní ankety

Za dobu trvání Zlatého oříšku se do projektu přihlásilo přes 2 500 soutěžících dětí a náročným sítem jich mezi nominované prošlo přes 550. V minulosti Zlatý oříšek také obdržel náš nejlepší šachista David Navara, motocyklový závodník Filip Salač nebo skvělý dětský pěvecký soubor Boni pueri a mnoho dalších.

Jiří Kotmel z Nadačního fondu Zlatý oříšek, který soutěž organizuje, doplňuje: „Jsme přesvědčení o tom, že pro rozvoj naší společnosti je podpora dětí, které v sobě mají chuť, nadání a zároveň schopnost na něčem intenzivně pracovat, absolutně zásadní. Takovým dětem a jejich rodičům se již 24 let snažíme být na blízku, oceňovat jejich úsilí a podporovat je. Doufám, že i letošní patroni budou pro všechny letošní účastníky soutěže úžasnou inspirací pro jejich další činnost.“


Přihlášku je možné vyplnit on-line na www.zlaty-orisek.cz ale jen do 15. října.

Autor: Eva Spáčilová