Po jejich návratu z vojny, začala jednání o založení oddílu, tak zvané mezinárodní házené. První schůzka mezi zástupci budoucích házenkářů a vedení tehdejšího SPARTAKU AZNP se konala v restauraci U Měšťáků v dubnu 1961. Jednání se zúčastnili, za SPARTAK AZNP předseda p. Kapal, za OV ČSTV p. Marek a za samotné házenkáře trio Holub, Konývka a Banýr. Tehdy házenkáři vydali prohlášení, že činnost oddílu si budou hradit sami a tak byl založen 21. oddíl TJ SPARTAK AZNP.

První hřiště měli házenkáři na Astonce za fotbalovým hřištěm. Pamětníci si dodnes pamatují první sadu dresů, ty byly v boleslavských barvách. Modro-bílé pruhované triko, modré trenky s bílými lampasy a modro-bílé pruhované štrupny. V těchto dresech se poprvé představili 1. května 1961.

Prvními hráči, a nestydím se říci, že jsou to skutečné legendy boleslavské házené, byli: Z. Syrový, Pekárek, Čermák, Konývka, Bartoň, Z. Havelka, J. Havelka, Holub, I. Svoboda, V. Šmíd, Knespl, Banýr a Mašín.

Později se k mužstvu přidali další zájemci a vzniklo nové mužstvo ve složení: Holub, Konývka, Zelenka, Bartoň, Mazura, Eder, I. Svoboda, Syrový, Pokorný, Z. Havelka, J. Havelka, V. Šmíd, Banýr, Pekárek, Čermák, Bednář, Mašín, Adam, Knespl, Pekař, a Winkler.

Vzniklo také mužstvo žen ve složení: Šulcová, Mačková, Langrová, Šmídová, Štechová, Nováková, Podrazilová, Paulová, Kettnerová, Baláčková, Rambousková, Horká, Znelerová a Banýrová.

Je smutné, že si nikdo ze stávajících členů oddílu házené na toto výročí nevzpomněl.

Na závěr bych rád věnoval tichou vzpomínku kamarádkám a kamarádům házenkářům, kteří již nejsou mezi námi.

Autor: J. Konývka