Soutěž budeme vyhlašovat vždy v pondělí. Své odpovědi posílejte do neděle 5.4. na adresu: info@csopklenice.cz nebo milada.vrbova@atlas.cz. Jak jste dopadli, se dozvíte až v dalším kole – příští pondělí.

Půjdete do toho s námi?
Odměnou pro ty nejlepší soutěžící budou krásné knižní publikace o přírodě ČR.

Vendulka při prvním propojení školy on-line.
Jak vypadá domácí výuka?

První soutěžní kolo – jarní rostliny Mladoboleslavska :

1. Je to jedna z prvních jarních květin, kterou najdete v blízkosti vodních toků, zamokřených lokalit. Je pozapomenutou léčivou rostlinou, která se v minulosti používala k léčení dráždivého kašle. Jak se tato rostlina jmenuje?
2. Tato kvetoucí ozdoba našich lesů se už od středověku používala na léčbu problémů s játry – odtud i její název. Pomohli jsem vám?
3. Žlutě kvetoucí, vytrvalá rostlina patří mezi tzv. jarní efemeroidy - vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Jaký je její český název?
4. Tato rostlina původem ze západní Asie je rozšířena po celé Evropě a přední Asii. Má ráda vlhká a stinná místa v listnatých lesích, křovinách s dusíkatou půdou. Pozor ! Je jedovatá. Jak se tato výrazně žlutě kvetoucí rostlina jmenuje?
5. Z jara, když naše louky a stráně nemají ještě ani trochu zeleně, vystrkuje tato květina své žluté kalichy květů. Včely a hmyz na nich nacházejí svou první potravu. Květy této léčivky mají schopnost uvolňovat hleny a jsou účinné zejména při zánětu průdušek a astmatu.

Milada Vrbová

Koniklec luční - louka u Sahary.
Poslové jara rozzářili přírodu na Mladoboleslavsku