Na podzim vysázené česneky a cibulové sazečky přikrýváme netkanou textilií, zabráníme tím houbomilce česnekové naklást vajíčka. Larvy by pak poškodily mladé rostliny.

Provádíme preventivní ošetření jádrovin proti houbovým chorobám.

Při výsevu mrkve dbáme především na volbu pozemku. Vybíráme pozemky, které nebyly v posledních dvou letech hnojeny chlévskou mrvou a půdy volíme lehčího charakteru na takovýchto pozemcích mrkev netrpí chorobami a škůdci. Meziřádková vzdálenost by měla být 25 až 30 cm, abychom mohli mrkev pohodlně okopávat. Hloubka výsevu má být asi 0,5 cm a řádky je třeba po zahrnutí přimáčknout. Po zalití je vhodné vyseté záhony přikrýt průhlednou folií asi na dobu dvou týdnů. Podpoříme tak výrazně lepší klíčení semen. Pokud zjistíme, že je výsev po vzejití příliš hustý, vyjednotíme rostlinky na vzdálenost minimálně 5 cm od sebe. Podobné podmínky volíme i pří výsevu kořenové petržele s tím rozdílem, že výsev provádíme brzy z jara. 

Ilustrační foto
Rady do zahrady: Chraňte rostliny před mšicemi a pusťte se do výsevu zeleniny

Kdo nestihl výsadbu a řez angreštu a rybízu během měsíce února může tak učinit ještě v březnu. U angreštu volíme odrůdy odolné na hnědé padlí angreštu. Angrešty se většinou vysazují ve formě stromků, které se lépe udržují. Kosterní větvičky zkracujeme asi na 1/3 a postranní obrost na dvě až tři očka. V korunce ponecháváme většinou čtyři kosterní větvičky, které postupně obnovujeme za mladé výhony. Po řezu ošetříme angrešty doporučenými přípravky proti hnědému padlí angreštovému. Snažíme se přednostně vybírat přípravky bio a nebo ty, které méně zatěžují přírodu.

V případě, že jste ještě neprovedli řez révy vinné je nejvyšší čas tak učinit. Provádí-li se řez pozdě keře nadměrně roní mízu a tak se oslabují.

Roubujeme ovocné dřeviny v tomto období většinou způsobem na kopulaci, anglickou kopulaci případně sedélkování a kozí nožku.

U palmet a štíhlých vřeten jádrovin kombinujeme řez s ohýbáním a vyvazováním vzpřímeně rostoucích výhonů do vodorovné polohy. Podpoříme tím plodnost.

Autor: Petr Kumšta