Běžci z celé republiky tak začali uctívat kvalitními sportovními výkony tragický osud obyvatel obce Lidice a osady Ležáky i jejich hrdinství v období Heydrichiády. První ročníky se běhaly po 5 letech (1977 a 1982 se běželo z Lidic do Ležáků) na kulatá výročí, v roce 1987 se běželo z Ležáků do Lidic a od roku 1992 se začalo běhat každoročně s pravidelným střídáním Ležáky–Lidice. Štafeta získávala stále větší ohlas, záštitu postupně přebírali naši prezidenti a ostatní ústavní činitelé, sportovní záštitu má již mnoho let světová atletická legenda Jarmila Kratochvílová.

Štafeta postupně přidávala i další místa tragédií II. světové války – Javoříčko, Tršice, Terezín a v roce 2012 připomenul start v koncentračním táboře Ravensbrück, přes Sachsenhausen a Nový Bor statečnost 7. lidických žen, které při likvidaci tábora Ravensbrück uprchly a přes ještě válčící Německo dorazily do Nového Boru – Lidic (nezapomenutelná beseda s přeživšími ženami), aby potom dorazila s mírovým poselstvím na zahájení piety v Ležácích. Na trati přes 700 km dlouhé se střídali cyklisté a běžci. Nejdelší trasu 820 km urazila štafeta z daleké Dukly, přes Banskou Bystrici, Javoříčko, Ležáky do Lidic při svém 27. ročníku k uctění památky všech hrdinů 70. výročí ukončení II. světové války.

V rámci štafet se vystřídaly desítky běžců i cyklistů napříč generacemi, pravidelně také startovali běžci Slovenska. Běhají otcové a dnes již jejich lepší synové. Zapojeny jsou i skupiny žáků ZŠ – tradičně rozbíhají štafetu z Javoříčka a celá akce je tak spojením kvalitních sportovních výkonů z tragickými událostmi historie našeho národa v období II. světové války. Akce musela být poprvé přerušena v loňském roce v důsledku Covidu a pevně věříme, že letošní ročník již proběhne bez velkých omezení. Budeme rádi, když přijdete povzbudit běžce na letošní zhruba 175 km dlouhé trati.

Chrám svatého Petra a Pavla. Pod presbytářem je proslulá kostnice, na volném prostranství byl do roku 1775 hřbitov. Úplně vlevo je výklenková kaplička, která zmizela záhy po vítězství pracujícího lidu v roce 1948
RETRO: Srovnejte mělnická místa v minulosti a dnes

Běh začíná v sobotu 19. června v Kladně ve 20.20 hodin u sochy lidické ženy a na to zhruba po čtvrt hodině naváže ostrý start běžců s cyklistickým doprovodem. Lidicemi štafeta proběhne ve 21.15 hodin, aby ve 23.30 hodin ukončila první část slavnostního běhu u Staroměstské radnice v Praze. Brzy ráno dalšího dne, v neděli 20. června se odstartuje běh u Památníků běžců v Běchovicích už v 0.45 hodin . Dle přesného časového běhu se podle dané tabulky proběhne řadou měst a obcí s doběhem a vázáním stuh v Ležácích.

Se sportovci se veřejnost na pietním aktu setká po doběhu v 9.45 hodin a na to již naváže v 10 hodin důstojné připomenutí obou válečných tragédií. Je tomu vždy za účasti starostů některých měst a obcí, politiků a významných sportovních osobností. Na pietním místě se pak během slavnosti položí štafeta a kytice. Organizátoři zvou všechny spoluobčany z obcí a města na trase štafetového běhu k účasti, kdy jako v minulých letech mohou v tichosti v hezké atmosféře pospolitosti v dobách dobrých i zlých sledovat tuto sportovní událost s nedozírným významem paměti národa zejména pro mladou generaci. Na druhý den pokračující štafety organizátoři proto doporučují vzít si s sebou na okraje silnic štafetového běhu lampiony nebo louče a tím tak běžce podpořit a ukázat jim sílu naší národní sounáležitosti.

32. ročník štafety Kladno–Lidice–Včelákov–Ležáky 19. a 20. června 2021 pod záštitou prezidenta České republiky
LIDICE 19. 6. 16.00 hodin beseda s ředitelem Památníku E. Stehlíkem a M. Městeckou, položení štafetové kytice

Časový rozpis (nutno počítat s tolerancí 15 minut )

Kladno 20.20 slavnostní zahájení, socha lidické ženy
            20.45 ostrý start běžců + cyklistický doprovod
L I D I C E 21.15
Praha 23.30 Staroměstská radnice
Běchovice 20. 6. 0.45 Památník běžců
Újezd nad Lesy 1.00
Úvaly 1.20
Český Brod 2.05 benzinová čerpací stanice u hlavního tahu
Kolín 3.55 vrchol stoupání
Čáslav 5.25 náměstí
Žleby 6.10
Ronov nad Doubravou 6.25
Třemošnice 6.50 křižovatka u čerpací stanice
Seč 7.35
Bojanov 7.55
Nasavrky 8.40
Miřetice cyklisté projíždějí
Včelákov 9.25
LEŽÁKY 9.45
doběh štafety, vázání posledních stuh
             10.00 zahájení „malého“ pietního aktu, položení štafety a kytice

Všechna uvedená města a obce byla požádána o připojení stuhy na štafetový kolík. Bude záležet jenom na jejich představitelích, jak pojmou a pochopí toto poselství, směřující na „malou pietu“ v Ležákách.

Sportovní zajištění: Na trati se střídají po úsecích dlouhých 10 a 5 km dvojice běžců ve svém maximálním tempu. Jejich úkolem je dodržovat co nejvíce časový rozpis.

Na trati však mohou nastat nepředvídané situace. Proto Vás chceme požádat, očekávejte štafetu s předstihem, pokud bude mít zpoždění větší než 15 minut, volejte na číslo: 603 513 297 a budeme Vás informovat, kde se štafeta nachází.

Autor: Jan Rydlo