Návštěvníci si tak mohou, samozřejmě za dodržení předepsaných opatření, zpříjemnit předvánoční a vánoční čas nejen shlédnutím stálých expozic oděných do vánočního hávu, ale také řadou akcí, které dokreslí adventní a vánoční atmosféru.

Na nádvoří vánočně vyzdobeného mladoboleslavského hradu je od 1. 12. umístěn tradiční betlém, a také vánoční strom přání a Ježíškova schránka, které jsou volně přístupné denně od 7 do 20 hodin. Při návštěvě expozic se blíže poohlédneme za tradičními zvyky našeho kraje, podíváme se lidovými zvyky spojenými s magií, věštěním, či lidovou kuchyní.

Muzeum Mladoboleslavska je i po otevření expozic spojeno s veřejností prostřednictvím sociálních sítí, kde jsou pořádány jednorázové akce a zveřejňovány pravidelné příspěvky, které alespoň zčásti nahrazují aktivity plánované na předvánoční čas.

Po celý prosinec tak běží Vánoční výzva, která přibližuje jednotlivé svátky tradice adventu a do níž se může splněním úkolů zapojit široká veřejnost (výroba adventního kalendáře, adventního věnce, postav z betléma …)

V sobotu 5. 12. realizuje Muzeum Mladoboleslavska prostřednictvím FB živé setkání se sv. Mikulášem a celá řada dalšího.

Autor: Mgr. Kateřina Jeníčková