Spousta radosti dětem i jejich rodičům, pomoc českým hudebníkům a ulehčení nesmírně složité situace, do které se dostávají rodiny těžce nemocných malých pacientů. To jsou cíle, které si vytyčil nový projekt #hudbouspolu, za nímž kromě muzikantů stojí společnost McDonald’s a organizátoři festivalu United Islands of Prague.

Do projektu se zapojila patnáctka českých umělců, mezi nimiž nechybí kapitán Mig 21 Jirka Macháček, písničkář Ivan Hlas, který má mimo jiné na svědomí legendární skladby z filmového muzikálu Šakalí léta, nebo šansoniérka a členka Divadla Sklep Monika Načeva. Hravé písničky, z nichž jsou některé úplně nové a další stojí na textech například Petra Skoumala, Pavla Šruta nebo Roberta Nebřenského ze skupiny Vltava, ale ve studiu nahrávali i Kateřina Marie Tichá, Veronika Diamantová, František Černý a Karel Holas z Čechomoru, Rudolf Brančovský z Poletíme, Anna Knauerová, Michal Prokop, Tomáš Průša z Love Songs Orchestra, Markéta Foukalová z Lanugo nebo Jiří Holzmann z The Tap Tap a Adam Koubek s Petrou Páchovou-Lstibůrkovou. Do nahrávání se zapojilo celkem jedenáct různých instrumentalistů.

„Zatímco při první vlně koronaviru lidi trápila hlavně finanční nejistota, druhá vlna se podepisuje na psychice, kdy jsme ze všech těch omezení už unavení a bez nálady. Proto jsme v McDonald’s přemýšleli, jak nám všem přinést radost, zároveň ale pomoci těm, kteří to v těchto dnech nemají snadné,” říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s pro ČR a SK. „Právě proto jsme vymysleli a spolu s organizátory festivalu United Islands of Prague a českými umělci realizovali projekt #hudbouspolu. Patnáct hravých písniček potěší malé i velké posluchače a spojí rodiny a zároveň pomůže domácím umělcům a také dětem, které předvánoční čas nemohou trávit se svými rodinami,” dodává Jitka Pajurková. 

Devatenáctiletý zpěvák Jakub Vostřák.
Zpěvák Jakub Vostřák nazpíval píseň Sen kovbojů ze Zdivočelé země

Jak prozradil David Gaydečka, který je vedle United Islands of Prague jedním z organizátorů festivalu Metronome Prague, celý projekt se podařilo dát dohromady v opravdu krátkém čase - od prvního nápadu až po spuštění stránek s písničkami uběhl pouhý jeden měsíc! „Nahrávalo se během sedmi dnů celkem na šesti místech, dvě z toho byla profesionální studia, jednou šlo o zkušebnu a ve třech případech nahrávali muzikanti přímo u sebe doma,“ říká David Gaydečka.

A dodává, že rekordně krátký čas na přípravu si samozřejmě vyžádal heroické nasazení všech, kdo se na projektu #hudbouspolu podíleli. „Na takhle rozsáhlý projekt jsme měli jen jednu hodinovou osobní schůzku, pak jsme kvůli lockdownu museli improvizovat. Realizace mimo jiné vyžadovala stovky protelefonovaných hodin, další desítky hodin videokonferencí, ale i 852 vánočních žároviček, rozsvícených ve studiu a samozřejmě nesčetně kávy z McCafé,“ David Gaydečka.

Písničky si malí i velcí poslechnou na webu projektu hudbouspolu.cz. Odkrývat se budou postupně až do Štědrého dne, a pokud se jim budou líbit, mohou se rozhodnout pro dobrovolný jednorázový nebo měsíční příspěvek, který pomůže malým pacientům a jejich rodinám.

Projekt Hudbou spolu v číslech

11 zajímavosti projektu #hudbouspolu
1 měsíc od nápadu po realizaci
1 hodina osobních schůzek
50 hodin videokonferencí
Stovky hodin telefonování
Nesčetně kávy z McCafé
38 hudebníků a autorů
7 dní ve studiích
6 nahrávacích míst
852 vánočních žároviček ve studiu
15 rodinných písní
1 skvělý projekt, který pomáhá

Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, jehož cílem je podpora nemocných dětí a jejich rodin, je charitativní organizace s celosvětovou působností. Vznikl ve Spojených státech už v 70. letecha v České republice působí od roku 2002. Jeho hlavním projektem je výstavba Domů Ronalda McDonalda. Jde o ubytovací zařízení v blízkosti nemocnic, díky kterým budou moci rodiny vážně nemocných dětí zůstat v jejich blízkosti zdarma a po celou dobu dlouhé hospitalizace. Po celém světě jich stojí už 376 a ten první český se už velmi brzy začne stavět u pražské nemocnice v Motole. Na jeho dokončení je nyní vybráno zhruba 82 % potřebných prostředků, se stavbou by se mělo začít v příštím roce.

Autor: David Gaydečka