Sedíte doma ve svetru a huňatých ponožkách, zatímco váš partner chodí po bytě v tričku? Na pracovní poradě se choulíte do deky a narážky okolí odbýváte s tím, že jste zimomřiví odjakživa? Zimomřivost však může být vyvolána nedostatkem železa a s pár tipy je možné s ní nadobro zatočit.

Pozor na únik tepla

Důležité je, aby na sebe oblečení dobře doléhalo. Slabými místy garderoby mohou být odhalené kotníky nebo bedra. V teple, a především v suchu musejí být také nohy. Pokud vyrážíte ven za deště nebo do promáčené či zasněžené přírody, přibalte si pro jistotu do kabelky či batůžku náhradní silnější ponožky. 

Krmítko plastové.
Kosmonoská kulturní komise vyhlašuje soutěž ve výrobě krmítek.

Důležitou roli hraje jídelníček

Období, kdy kolem řádí nemoci, není vhodnou dobou na přísné redukční diety (ostatně jako žádná jiná část roku). Co může pomoci, je naopak pestrý a vyvážený jídelníček. Především ženám v něm však často chybí dostatek bílkovin a stopových prvků a nevýhodu mají také vegetariáni a vegani. Pocit neustálé zimy totiž může způsobovat mimo jiné nedostatek železa. To se ve větší míře nachází v mase, játrech a některých dalších vnitřnostech, ale lze jej doplnit také některými luštěninami, obilovinami nebo třeba mákem.

Pokud trpíme nedostatkem železa, můžeme si vypomoci bylinami. Vhodné jsou tinktury z tamaryšku, který též podporuje tvorbu červených krvinek, dále můžeme využít dangšen či gemmoterapeutikum z jedle a kopřivy.

Lesklokorkou proti pocitu chladu

Poměrně opomíjenými pomocníky v boji s nedostatkem železa jsou také houby, které mohou zároveň podpořit imunitní systém a orgány podílející se na krvetvorbě. Z těchto prostředků můžeme využít lesklokorku, penízovku či houbu šiitaké.

Obzvlášť pozor by si na nedostatek železa měly dávat ženy kolem menstruace, po porodu nebo ve vyšším věku. U nich totiž může snadno vzniknout deficit této látky, následkem čehož může být oslabena tvorba červených krvinek a hemoglobinu. Kvůli tomu poté může trpět celý imunitní systém, protože orgány nejsou dostatečně okysličeny. Při problémech se železem je proto dobré podporovat i celkovou činnost imunitního systému. Pro zlepšení prokrvení je možno podpořit cévní systém a krevní oběh bylinkami, jako je jinan, gotu kola, kotvičník či kaštan. Na zlepšení imunitního systému, který vše řídí, lze použít eleuterokok, echinaceu nebo gemmoterapeutikum z černého rybízu, lesního bezu a ořešáku.

Autor: Jarmila Podhorná