„Pro investici do automatizovaného balicího stroje jsme se rozhodli v loňském roce, kdy jsme v pandemické době čelili enormnímu nárůstu online objednávek. To způsobilo obrovský tlak na logistiku, především na balení zásilek. Jen za listopadový měsíc roku 2020 jsme zabalili stejný objem zboží jako za celý rok 2019,“ říká Libor Křížka, ředitel logistiky Datart.

Technologie stroje je svou vyspělostí první svého druhu dovezenou do České republiky. Italský výrobce Panotec při konstruování balicího stroje využil své třicetileté zkušenosti ve výrobě balicích strojů. „Stroj má patentovaný způsob vysekávání kartonu na míru zboží, což zajišťuje nízkou spotřebu materiálu a minimalizuje odpad. Z odpadu navíc řeže malé kartonové kousky, které se dají využít jako výplňový materiál pro křehké zboží. Celý stroj je navíc jedinečný také po konstrukční a designové stránce. Je uzavřený, což je z hlediska bezpečnosti a hlučnosti velkou výhodou, vzhledem připomíná vagón,“ uvedl Jiří Hlávka, obchodní zástupce společnosti Packung, která výrobce v Česku zastupuje.

S ohledem na technické limity stroje Datart pomocí této technologie může zabalit až 96 procent veškerých svých zakázek. „Ve druhé fázi, která nás čeká na jaře, stroj propojíme se stávající skladovou technologií. Plánem je, aby jednokusové zásilky, které teď balíme ručně, automaticky vstupovaly do stroje, který je bez zásahu člověka zabalí,“ vysvětlil vedoucí logistického centra Jirny Michal Prádl.

Stroj Opera najdete třeba v Miláně či Paříži. „Opera neznamená jenom uměleckou formu, ale i mistrovské dílo. Pevně věřím, že stroj bude v logistickém centru v Jirnech dobře sloužit,“ doplnil Hlávka.

Autor: Eva Kočicová

Děkujeme za zaslaný příspěvek!