Básnířka města Prahy Sylva Fischerová přečetla v pátek svou poezii na „rodinném večeru“, který představil dílo tří generací – Sylvina otce, významného filozofa Josefa Ludvíka Fischera, její sestru, básnířku Violu Fischerovou, ostatně letos si připomínáme 10 let od jejího úmrtí, a její dvou dětí Ester a Martina.

Punkový večer a závěrečná noc - Monika Načevá a další

V sobotu jste se mohli těšit na pořad oslavující punk. V rámci pořadu se představili mimo jiné Jan Haubert, český básník, spisovatel, textař a zpěvák kapely Visací zámek, Pavla Slabá spoluzakladatelka rockových skupin 80. let Dybbuk a Zuby nehty a hudební publicista Petr Slabý. A v neděli, na závěr, zájemce virtuálně pražskou periferií provedl Vít Janota. Rovněž se představí známá herečka a zpěvačka Monika Načeva a básnířky Marie Šťastná, Jitka N. Srbová a spoluzakladatelka festivalu Den poezie, Renata Bulvová.

Škoda Slavia
Škoda Slavia se představuje na mezinárodní scéně

Učitelé jsou hrdinové

Pořadatelé festivalu velmi oceňují všechny regionální organizátory po celé republice, kterým se podařilo udržet tradiční účast. Velké poděkování zaslouží především učitelé, kteří se vyrovnávají s neustále se měnící situací a spoustou práce navíc.

„Učitelé jsou hrdinové,“ řekla jedna z organizátorek festivalu Bernie Higgins, „byla jsem ohromena účastí škol na festivalu. Školy z celé republiky,  například v Kostomlatech nad Labem, Ivančicích nebo Ostravě-Hrabůvce si i přes nepříznivou situaci připravily skvělé literární on-line programy a za to jim patří velký dík a především veliká poklona.” I knihovny a muzea se svými online aktivitami do festivalu zapojily, například ve Šlapnici nebo Baška-Hodoňovice.

Odezva na on-line program festival je značná. Vzhledem k trvajícímu nouzovému stavu se pořadatelé i po skončení festivalu rozhodli pokračovat v projektu #basnenapustyostrov. Tento project spojuje oblíbené básně do jednoho velkého povzbudivého celku. Více informací na stránce ZDE. 

Bernie Higgins