V České republice vznikla v roce 2019 pracovní skupina Udržitelnost v knihovnách. Jejím cílem je prozkoumat role českých knihoven v naplňování cílů udržitelného rozvoje a pomoci jim je rozvíjet, prohlubovat a komunikovat veřejnosti i zřizovatelům.

Celostátní knihovnickou kampaň Čtenář roku vyhlašuje již od roku 2011 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Cílem této kampaně je posilovat společenský význam a prestiž četby a oceňovat ty, kteří služeb knihovny nejvíce využívají. V desátém ročníku hledáme největšího e-čtenáře v našich knihovnách. Hlavním kritériem hodnocení bude celkový počet vypůjčených e-knih za rok 2020. Doporučujeme, aby si každá přihlášená knihovna vedle těchto základních kritérií zvolila podle své potřeby ještě další hlediska pro svého nejlepšího e-čtenáře. 

Sněženka největší
Našli jste už někde sněženky nebo jiné jarní rostlinky? Vyfoťte nám je

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ve spolupráci se Svazem českých knihkupců a nakladatelů  hledá v rámci projektu Nejlepší knihy dětem nejlepší dětskou knihu za léta 2019/2020. Výroční katalog Nejlepší knihy dětem vyšel již poosmé, a stejně jako v předchozích ročnících nabízí kurátorský výběr toho nejnápaditějšího, co se v posledním roce na českém knižním trhu v oblasti původní tvorby pro děti a mládež urodilo. Na webu projektu jsou ukázky všech knih. Katalog je ke stažení na webu projektu, nebo k osobnímu vyzvednutí u nás v Klementinu.

V anketě můžete vybrat až tři knihy, které by podle vás měl každý předškolák i školák přečíst. Pokud vám v nabídce nějaká česká kniha chybí, doplňte ji do formuláře níže. Vyplněním ankety a odesláním svých údajů se zároveň zúčastníte soutěže o kupony na nákup knih v hodnotě 5 000 Kč, 3 000 Kč a 2 000 Kč. Nejlepší dětské knihy budou vyhlášeny v rámci kampaně Březen měsíc čtenářů 2021.

Plakát - březen měsíc čtenářůZdroj: SKIPCR

Knihovny své akce mohou registrovat ZDE

Seznam přihlášených knihoven a více o akci Březen – měsíc čtenářů najdete na brezenmesicctenaru.cz.

Autor: Roman Giebisch