V Dobříši letos čekala jedna netradiční disciplína. Oblíbené cvičení na prostných nahradil člunkový běh. Závod začínaly ty nejmenší gymnastky, kde jsme poprvé měli také zastoupení.

Pětiletá Emička Bodláková, která je gymnastkou teprve od října, zde zažila svoje první závody a obsadila pěkné 13. místo. Hned po ní nastoupily mladší žákyně I, rozdělené do dvou kategorií podle ročníku narození. Barča Příhodová, která poprvé v závodě předvedla skrčku přes bednu, se umístila na 18. místě z 26 závodnic v kategorii 2011. Tato kategorie byla z celého závodu tou nejpočetnější.

V kategorii 2012 předvedla Adélka Jačková od minulých závodů velké zlepšení, především na lavičce, a ačkoli zatím cvičí jednodušší sestavy, umístila se na hezkém 10. místě z 15 závodnic. V této kategorii závodila i sedmiletá Klárka Čížková, která všem vytřela zrak senzačním přeskokem a krásně dotaženými sestavami s vysokou obtížností. S více než bodovým náskokem se stala vítězkou celé kategorie!

Z přednášky Náhrada za mrtvého Boha
Michal Podzimek přiblížil novodobé přístupy k víře a Bohu

Dopoledne závodila ještě Markétka Baxant v kategorii mladších žákyň II. Zacvičila novou sestavu na hrazdě plnou obtížných prvků a poprvé také kladinu bez pádu! Po menších zaváháních tak obsadila 7. místo z 18 závodnic. V odpoledních sledech následoval závod starších žákyň, dorostenek a žen. Kategorie starších žákyň byla opět rozdělena podle ročníku narození.

V kategorii 2008 jsme měli hned 4 želízka v ohni. Pro Kristýnu Lejskovou a Sofii Klabanovou to byl vůbec první závod na vysoké kladině, kde obě dvě předvedly sestavy bez pádu. Bohužel kvůli nižší obtížnosti sestav se obě dvě umístily v druhé polovině startovního pole. Týna na místě 17. a Sofie na místě 14. Daniela Zápotocká se bohužel nevyvarovala pádu z kladiny, ale po vydařeném přeskoku obsadila krásné 5. místo z 19 závodnic. Adéla Feráková si bohužel během závodu přivodila ošklivý výron kotníku a závod tak dokončit nemohla.

V kategorii 2007 nás reprezentovala Magdalena Zámostná. Ta předvedla vydařené sestavy bez pádu včetně obávaného podmetu z výšlapu na hrazdě a svým výkonem si vybojovala stříbrnou medaili ve své kategorii.

Tereza Vesecká, starší žačky
Krasobruslařky Vesecká a Strnadová nominovány na Olympiádu dětí a mládeže

V závěrečném sledu jsme pak mohli vidět Starší žákyně IV, kde měly Benátky hned trojité zastoupení. Eliška Hlavatá předvedla famózní přeskok, ale bohužel zapomněla povinný prvek na kladině a musela se tak spokojit s bramborovou medailí. Lucie Kotíková zacvičila velmi čistou hrazdu a stejně jako Eliška senzační přeskok. Na kladině však zaznamenala nezdar v podobě pádů, ale i přes to vystoupala na stupni vítězů na 2. místo z 11 závodnic.

O nejkrásnější okamžik závodu, který zahřál u srdce doslova všechny účastníky závodu, se ale postarala závodnice, nebo spíš bojovnice, Agáta Vyskočilová. Na předposledním nářadí špatně doskočila a zvrtla si kotník. Posledním nářadím byl pro ni bohužel člunkový běh. Agáta ale trvala na tom, že závod dokončí, i kdyby měla dráhu obejít po čtyřech. S obvázaným a zaledovaným kotníkem závod nejen dokončila, ale dokonce doběhla s 3. nejlepším časem ve své kategorii a vyhoupla se tak na 3. místo! Tam už ji ale musely ostatní gymnastky donést.

Benátecké ženy Tereza Dvořáková a Kamila Heřmanová byly jako vždy úžasné a pro svůj tým vybojovaly 5. a 6. medaili (zlato a stříbro) z Dobříšského čtyřboje.

Gymnastky z Benátek
Zlatý hattrick našich gymnastek ze Sokola Benátky

Jiří Lhoťan