Kostarika ovšem není jedinou zemí, která se může pochlubit takovým unikátem. Podobné útvary lze vidět také na Valašsku. Konkrétně ve Vidči, vesnici s necelými dvěma tisíci obyvatel nedaleko Rožnova pod Radhoštěm. „Je to naše rarita. Koule jsou k vidění například u obecního úřadu, u kostela a také v bývalém lomu,“ říká starosta Vidče Pavel Drda.

První pohřeb do krypty se konal roku 1734, Vzhledem k zápachu bylo ale pohřbívání v chrámu po roce 1782 zakázáno.
Krypta v Jaroměři se znovu otevřela. Lidé pohlédli do mumifikovaných tváří

První zprávy o videčském unikátu se objevily až v 90. letech, když se ve zmíněném lomu vzdáleném něco přes půl kilometru od centra Vidče ještě těžil pískovec. Tamní pracovníci si všimli kulovitých útvarů vystupujících ze skály. Měly stejné složení jako těžený kámen.

Objev právem vzbudil rozruch mezi místními, kteří si později koule odváželi jako dekoraci na zahrady nebo jako stavební materiál.  „Zajímavostí je, že i náš kostel je postavený z materiálu právě z tohoto lomu. Dá se tedy předpokládat, že některé z kamenných koulí byly v minulosti použity jako stavební materiál i při budování kostela,“ míní Pavel Drda.

Několik teorií 

Objevené videčské koule měly průměr až tři metry a většinou vejčitý tvar. Brzy se objevilo hned několik teorií, o možném vzniku a původu záhadných kulovitých útvarů. K těm nejdivočejším lze zařadit domněnky, že jsou památkou na návštěvu mimozemšťanů. Mluvilo se též o tom, že jde o zkamenělá vejce prehistorických ještěrů či lávové bochníky, jež se kutálely po svahu sopky, čímž získaly svůj tvar. Střízlivější názory se přikláněly k teorii, že kamenné koule jsou dílem původních obyvatel oblasti.

Rozhlednu ve Veselí u Oder ničí vandalové. Takto to tam vypadalo 9. září 2021.
Hnus. Rozhlednu u Oder ničí vulgární kresby, vandalové útočí i jinde v okolí

O seriózní výzkum koulí se pokoušeli také vědci. Zjišťovali například jejich stáří. Z odebraných vzorků a v nich nalezených zkamenělých schránek foraminifer (živočichů žijících v třetihorách) zjistili, že koule vznikaly zhruba před 55 až 60 miliony let. Odborníci bádali také po složení koulí, přičemž využili řady vědeckých metod. Zjistili, že vnitřní stavba těles se neliší od okolních hornin.

Přes veškerá zkoumání ale původ a pravidelný tvar videčských kamenných koulí stále zůstává zahalený závojem tajemství. A přinejmenším stojí za to, zajet se na tento fenomén podívat na vlastní oči.