Zítřejším dnem začíná pro turisty jindy už plně vypuklá sezona. Otevírá se většina hradů a zámků a dalších areálů, kam mohli návštěvníci jen do venkovních prostor. Další lokality se budou postupně otevírat v nejbližších dnech.

Zámek a zámecký park, Paskov.
OBRAZEM: Zámek v Paskově už vyhlíží návštěvníky, nyní opravuje skleník

Jakousi první vlaštovkou byly Hukvaldy, kde si i přes nutná opatření první dva týdny provozu nadmíru pochvalují.

„Lidé jsou na roušky i nutnost dezinfekce zvyklí, nemají problém ani s ne vždy samozřejmým dodržováním rozestupů,“ uvedla kastelánka hradu Hukvaldy Barbora Kožušníková s tím, že při komentovaných prohlídkách musejí návštěvníci počítat se snížením počtu lidí ve skupinách ze čtyřiceti na třicet.

„Druhý víkend po otevření přišlo 1200 návštěvníků, což je srovnatelné s předešlým rokem, přesto nevznikaly žádné problémy ani zmatky,“ těší kastelánku.

VSTUPENKY ON-LINE

I na ostatních místech přistupují k preventivním opatřením a omezují shlukování lidí. Frýdecký zámek snižuje počet lidí v prohlídkových skupinách ze třiceti na deset a obdobné kroky zavádějí i další.

Národní památník
Opavské Slezsko vás ohromí. Co může nabídnou?

„Návštěvníkům z těchto důvodů doporučujeme, aby si vstupenky kupovali s předstihem on-line. Vyhnou se tak případnému čekání na volná místa při prohlídkách,“ apeluje na lidi náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

BEZ INTERAKTIVNÍCH DOPLŇKŮ

Elektronické vstupenky nabízí aktuálně zámky Kunín, Bruntál, Žerotínský i Frýdecký zámek, hrady Hukvaldy a Sovinec a Kosárna v Karlovicích. Od 19. června se k nim přidá Muzeum Těšínska a Archeopark Chotěbuz.

Čas, kdy nemohly hostit návštěvníky, využily areály k opravám svých expozic či stavebním pracím. Po znovuotevření budou mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci, naopak dotykové obrazovky a jiné interaktivní pomůcky či třeba audioprůvodci prozatím nebudou k dispozici.

K TÉMATU

Už je otevřeno: hrad Hukvaldy, Zámek Frýdek-Místek, Žerotínský zámek v Novém Jičíně, Archeopark Chotěbuz

Otevírá se v pondělí: Státní zámek Raduň, Státní zámek Hradec nad Moravicí, Valašské muzeum v Přírodě a další

Otevře se v úterý
: Galerie výtvarného umění v Ostravě, Kotulova dřevěnka v Havířově, Zámek Fryštát v Karviné

Otevře se ve čtvrtek:
Zámek Bruntál, Kosárna v Karlovicích

Otevře se později: hrad Sovinec
(9. června), Muzeum Těšínska v Českém Těšíně (19. června)

Režim nošení roušky se od 25. května rozvolňuje. Povinné nadále budou pouze ve vnitřních prostorách staveb s výjimkou vlastního bydliště, a také v prostředcích veřejné dopravy. Venku je lidé budou muset nosit pouze v případě, že se jich na jednom místě bude najednou nacházet více a rozestupy mezi nimi budou menší než dva metry - VÍCE ZDE.

Na snímku z roku 1952 je rozestavěná přehrada na Moravici v Kružberku. Dokončena byla v roce 1955.
Z HISTORIE REGIONU: Kružberská přehrada letos slaví 65 let
Galerie dřevěných soch v Ostravici, květen 2020.
PODÍVEJTE SE: Ráj dřevěných soch v Beskydech se rozrostl na 100 exemplářů