1. Westernové městečko Boskovice

Nachází se v bývalém pískovcovém lomu a návštěvníkům nabídne množství atrakcí, představení a služeb včetně ubytování. To vše vás spolu s jedinečnou atmosférou a autenticitou dostane přímo na Divoký západ. Ve westernovém městečku budete svědky přestřelek a krocení koní, nahlédnete do života indiánů, budete si moci zkusit rýžovat zlato, házet tomahavkem a střílet z luku. Takové zážitky si od založení v roce 1994 nenechal ujít víc než milion návštěvníků.

Třetím největším zámeckým komplexem v České republice je hrad přestavěný na zámek v Jindřichově Hradci.
Rybářský ráj a renesanční skvosty. Třeboňsko skrývá nespočet krás

2. Punkevní jeskyně a propast Macocha

Rozlehlé dómy, krápníkové chodby, plavba na lodičce po podzemní říčce Punkvě. Díky jedinečným útvarům a prostorám jsou Punkevní jeskyně nejnavštěvovanějším jeskynním komplexem u nás. Dostanete se do nich vchodem ve stěně krasového kaňonu Pustý žleb. Prohlídka jejich suchou částí je zhruba na hodinu a zavede vás až na dno propasti Macocha, která je 138 metrů hluboká. Odtud se návštěvníci dostanou do přístaviště a na loďkách se vydají po Punkvě až k jejímu vývěru. Prohlídku je nutné si zarezervovat předem.

3. Jeskyně Výpustek

Jeskyni tolik nepoznamenal čas ani přírodní procesy jako lidská činnost. V minulosti byla jeskyně Výpustek vojenským stanovištěm, německou továrnou a kotelnou, těžily se tu fosfátové hlíny. Přesto se na stropech a v odbočkách dochoval přírodní charakter jeskyně. V Medvědím sálu nalezli archeologové mimo jiných stop po obratlovcích také kosti jeskynních medvědů. Věrný medvědí model stojí v sále dodnes. O rozmanité historii se dozvíte na komentované prohlídce.

Dominantou národního parku České Švýcarsko je bezesporu Pravčická brána nedaleko Hřenska.
Sněhurka a mlýn pro princeznu. Českosaské Švýcarsko láká na magii přírody

4. Sloupsko-šošůvské jeskyně

Jsou rozsáhlým dvoupatrovým komplexem dómů, chodeb a podzemních propastí. Dlouhý i krátký prohlídkový okruh Sloupsko-šošůvským komplexem končí v jeskyni Kůlna. Stěny jeskyní zdobí kromě krasových útvarů také nápisy a podpisy badatelů. V první jeskyni Nicové jsou vystavené bronzové plakety s podobiznami badatelů Jindřicha Wankela a Karla Absolona, kteří oblast prozkoumali. V další jeskyni, Eliščině, je výborná akustika, proto se zde příležitostně konají koncerty.

Moravský kras, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Krápníkové jeskyně Kateřinská a Balcarka

Hlavní dóm Kateřinské jeskyně je nejrozsáhlejší podzemní prostor Moravského krasu, který je přístupný veřejnosti. Návštěvníci se do ní dostanou osm metrů vysokým vchodem nedaleko Suchého a Pustého žlebu. Mezi to nezajímavější patří barevně nasvícené útvary Čarodějnice a Bambusový lesík tvořené vysokými stalagmity. Krápníková výzdoba stěn druhé jeskyně zvané Balcarka je velmi čistá a zachovalá, zřejmě nejbohatší a nejkrásnější z Moravského krasu.

6. Kostel Jména Panny Marie

Obec Křtiny uprostřed lesů Moravského krasu patří odedávna k významným evropským poutním místům. Dominantou Křtin je kostel Jména Panny Marie vybudovaný v osmnáctém století podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho. Kostel má půdorys řeckého kříže a je orientován na sever, na východě na něj navazuje nádvoří s kaplí svaté Anny. Zajímavostí chrámu je mimo jiné zvonkohra se sedmadvaceti zvony. V podzemí kostela se nalézá rozhlehlá kostnice s pozůstatky téměř tisícovky lidí.

7. Bývalý důl Seč

Bývalý kaolínový důl Seč v lese poblíž obce Rudice na Blanensku dnes vypadá jako z pohádky. Kolem Seče vede zeleně značená turistická trasa ze Křtin do Rudice. Blízko lomu je i informační tabule naučné stezky Rudické doly. Lom má bohatou geologickou minulost, jeho horniny jsou oproti ostatním v České republice mnohem pestrobarevnější. Ozdobou jsou i dvě mělká jezírka, dokola je Seč obehnaná jehličnany.

Mám rád jídlo a gastronomii

ČESKÁ KUCHYNĚ NA KOVÁRNĚ
Restaurace Na Kovárně v Ochozi u Brna pohostí hladové masem, těstovinami i sladkými pokrmy. Z jídelního lístku si vyberete mezi steaky s různými druhy omáček, grilovanými rybami, vepřovými specialitami i drůbeží. Z lehčích jídel nabízí obědové saláty nebo těstoviny. Milovníci sýrů ocení pokrmy s olomouckými tvarůžky, třeba syrečkovou kapsu. Pořádný oběd nebo večeři spláchnete tankovým pivem. Restaurace se nachází v prostorech bývalé kovárny, pořádají tam také třeba zabijačky nebo husí hody. www.restaurace-na-kovarne.cz

KAM NA DOBRÉ PIVO
Pivovar Černá Hora je nestarším fungujícím pivovarem na Moravě, první zmínka o něm pochází z roku 1530. Najdete ho v obci Černá Hora na Blanensku. Podle sládků je pití černohorských piv spojené vždy s dobrou atmosférou a respektem k rozmanitosti. K výrobě používají tradiční postupy a kvalitní suroviny. Piva, radlery, cidery i nealkoholické nápoje si můžete dát třeba v restauraci Sladovna v Černé Hoře. Do zákulisí vaření piva nahlédnete na prohlídkách černohorského pivovaru. www.pivovarcernahora.cz

NA PSTRUHA I PIZZU
Hostinec Staré časy leží přímo v srdci Moravského krasu v obci Ostrov u Macochy. Dáte si tam klasické české pokrmy i speciálně upravené maso. Nabízí například hovězí guláš, kachní stehno nebo punkevního pstruha na grilu. Vegetariáni si vyberou třeba burger ze sýru Camembert nebo zapečenou palačinku se špenátem a mozzarellou. Ve Starých časech pečou také šestnáct druhů domácí pizzy. U dobrého jídla a pití můžete posedět v příjemném prostředí restaurace s krbovými kamny nebo na venkovní terase. www.hostinec-stare-casy.cz

Mám rád klid a pohodu

PODZEMNÍ GALERIE A VYHLÍDKA
Jeskyně Blanických rytířů se nachází na okraji obce Rudka v nitru kopce Milenka. Vchod do podzemní galerie hlídá socha lva, uvnitř si návštěvníci prohlédnou kromě bájných rytířů ještě třeba svatého Václava. Všechny postavy vysochal z pískovce Stanislav Rolínek z nedalekých Bořetic. Jeho mistrovským dílem byl čtrnáctimetrový prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho socha byla ale za války zničena a zbyl z ní jen podstavec s botami. V okolí jeskyně postupně vzniká park, kam umisťují svoje díla studenti sochařství. Na Milence stojí Burianova rozhledna s výhledem na Jeseníky, Krkonoše a Pálavu.

Pašerácká lávka v Zemské bráně
Orlicko není jenom zimním rájem pro lyžaře. I v létě se pyšní skvosty

TIP NA PROCHÁZKU MEZI KVĚTY
Trvalky, luční i exotické květiny, traviny, listnaté a jehličnaté stromy, keře, ovocný sad. Tím vším a mnohými dalšími druhy rostlin se pokochají návštěvníci arboreta Šmelcovna v Boskovicích. Sbírkovou zahradou vedou téměř dva kilometry cest a stezek s odpočívadly. Zeleň na doma si můžete zakoupit v prodejně zahradního centra. Součástí areálu je také zookoutek zakrslých hospodářských zvířat.

TIP NA EXKURZI
Modrotisk je jedním z nejstarších způsobů potiskování textilu. Modrotisková dílna Danzinger v Olešnici tuto techniku používá od roku 1816. Jejich výrobky indigové barvy si můžete pořídit v prodejně i na e-shopu, o modrotisku se ale nejvíc dozvíte na exkurzi v dílně. Prohlédnete si původní dřevěné formy, poučíte se o ručních technikách a dozvíte se o barvířských tajemstvích rodiny Danzingerů, jejíž předkové se potisku látek věnují od šestnáctého století.

Lenka Kročilová, Iva Kovačičová