Deník na cestáchZdroj: Deník1. Lomy Malá a Velká Amerika

Český Grand Canyon neboli Velká Amerika dominuje Českému krasu. Zatopený vápencový lom je zhruba osm set metrů dlouhý. Najdete zde dvě propojená jezírka s křišťálově čirou vodou, avšak vstup k lomu je uzavřený a koupání zakázané. Výhled na Velkou Ameriku si můžete užít z vyhlídky u parkoviště nebo cest vedoucích kolem. Malá Amerika je o něco menší zatopený vápencový lom. S okolními lomy jsou Ameriky propojeny podzemními štolami, které jsou ovšem pro veřejnost také uzavřené.

2. Koněpruské jeskyně

Nejdelší jeskynní komplex v České republice leží nedaleko Berouna. Koněpruské jeskyně byly objeveny v roce 1950 náhodou při odstřelu v místním lomu. Odstřelovači tehdy narazili na střední patro, které je ze všech tří, tedy spodního, středního a vrchního, to největší.

Uvnitř byly nalezeny pozůstatky lidských a zvířecích kostí. V patnáctém století byla v horním patře penězokazecká dílna, kde se falšovaly peníze. Celková délka jeskyní je něco přes dva kilometry. Trasa zpřístupněná turistům měří 620 metrů. Vnitřní prostory zdobí různé druhy krápníků nebo speciální Koněpruské růžice obsahující opál.

Od 1. srpna 2017 je v provozu nová stanice lanovky na Pustevnách. Byla postavená podle návrhu kopřivnického architekta Kamila Mrvy.
Fotogenické Beskydy: Poznejte slavné rodáky, tradiční jídla i výrobu klobouků

3. Karlštejn, Točník, Žebrák

Architektonická perla – gotický hrad Karlštejn zdobí lesnatou krajinu Českého krasu. Hrad byl vystavěn ve čtrnáctém století a sloužil jako reprezentační sídlo českého krále a římského císaře Karla IV. Později jej využívali jako klenotnici pro uchování říšských korunovačních klenotů. V jeho sousedství se nachází dvě zříceniny středověkých hradů Točník a Žebrák, které taktéž sloužily jako luxusní reprezentační sídla české šlechty.

4. Tetín

Malebná obec spojovaná s Krokovou dcerou Tetou patří mezi nejstarší u nás. Její vznik je však archeology odhadován až na desáté století. Údajně tu přebývala kněžna svatá Ludmila, manželka Bořivoje I. Vesnička je tedy spjata s prvními Přemyslovci. Tři tamní kostely jsou významnými poutními zastávkami. Dodnes zde stojí zřícenina hradu Tetín nebo pozůstatky Tetínského hradiště.

Berounsko, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Tomáš Marek

5. Bubovické vodopády

Nádherné malé vodopády leží na Bubovickém potoku v národní přírodní rezervaci Karlštejn. Jsou tvořeny až dvoumetrovými vápencovými schody s několikametrovými rozestupy. Zdobí je zelený mech a řasy. Potok je však většinu roku skoro bez vody. Proto je dobré třístupňové vodopády navštívit po vydatných deštích, kdy bude stékající voda poklidně šumět.

6. Svatý Jan pod Skalou

Významné poutní místo, malebnou osadu v údolí mezi bílými skalami, obtéká potok Loděnice. Místo je spjaté se snad prvním českým křesťanským poustevníkem, svatým Ivanem. Ten v osmém století přebýval v tamní jeskyni a několikrát se mu tam údajně zjevil svatý Jan Křtitel. Kníže Bořivoj pak nechal u jeskyně vystavět kostel zasvěcený právě Janu Křtiteli.

Bývalá rota a jak vypadá dnes.
Tajemství někdejší sklářské vsi. Přitahuje Bystřice satanské rituály?

7. Aksamitova brána v Českém krasu

Největší přírodní skála v Českém krasu se nachází na vrchu Kotýz. Je pozůstatkem jeskyně, jejíž strop se zřítil, zatarasil rozvité chodby a zachovala se z ní pouze šestimetrová vstupní brána. Jméno nese po českém lékaři a archeologovi Janu Axamitovi, který se ve dvacátém století zabýval zkoumáním vápencových prvků. Na dně brány je šestnáct metrů dlouhá propasťovitá jeskyně Ve vratech.

Mám rád jídlo a gastronomii

MÍSTNÍ SPECIALITA
V restauraci a penzionu Pod Dračí skálou, která je doslova pět minut od Karlštejna, ochutnáte například jelení medailonky na jalovci, vepřovou panenku na bylinkách nebo klasický smažený kuřecí řízek. Na lístku najdete také pestrou nabídku moučníků. Posedět můžete ve stylovém interiéru nebo na venkovní terase. Otevřeno je od úterý do neděle. www.poddraciskalou.eu

BURGERY A STEAKY
V berounské restauraci Koza Róza potěší mlsné jazýčky pestrý výběr burgerů, třeba Stará Koza burger s kozím sýrem a brusinkami nebo Starej Jack s karamelizovanými cibulkami. Na jídelním lístku najdete i nabídku steaků z hovězího a vepřového masa. Svoje si tu najdou také vegetariáni, kteří můžou zkusit Vegetarian burger, salát s kozím sýrem nebo krémové italské rizoto s hříbky. www.koza-roza.cz

TIP PRO GURMÁNY
Turisté unavení klasickou českou kuchyní ocení italskou restauraci Taverna U Ezopa pod Karlštejnem. Objednáte si zde tradiční italské speciality z těstovin nebo originální neapolskou pizzu a vybrat si můžete i z bohaté nabídky předkrmů, například hovězí nebo cuketové carpaccio či salát s kozím sýrem. www.pizzeriekarlstejn.cz

SLAVNOSTNÍ otevření jídelny Libušín na Pustevnách v Beskydech proběhlo ve čtvrtek 30. července 2020.
OBRAZEM: Legendární chata Libušín na Pustevnách v Beskydech opět otevřela

KAM NA DOBRÉ PIVO
V rodinném minipivovaru Matuška v Broumech vaří od roku 2009 řemeslným způsobem nepasterizované a nefiltrované pivo. V začátcích v pivovaru pracovali pouze dva Matuškové a jejich babička. Dnes zaměstnávají deset lidí a mají kolem sta odběratelů. Ochutnat od nich můžete třicet druhů piva, a to například klasickou Desítku, Eldorado s vůní citrusů a manga nebo Bílou perlu s ječným, pšeničným a kyselým sladem a pomerančovou kůrou. www.pivovarmatuska.cz

Berounsko, tip reportéraZdroj: Deník/ Tomáš Marek

Mám rád klid a pohodu

TIP NA VÝLET
Ve skanzenu Solvayovy lomy uvidíte kus historie, těžil se zde totiž od roku 1918 do roku 1963 vápenec. Momentálně jsou přístupné venkovní prostory, ty vnitřní jsou kvůli úpravám uzavřeny. Ale i venku uvidíte spoustu zajímavostí, například těžební stroje, důlní mechanizaci či třeba dopravní prostředky. Můžete se projet vlakem úzkorozchodné železnice v povrchové části lomu.

SOLNÝ ODPOČINEK
Klid a relax si užijete v Solném království v Králově Dvoru nedaleko Berouna. Navštívíte zde totiž solnou jeskyni. Pobyt v ní má pozitivní účinky například při léčbě dýchacích onemocnění. Berounská jeskyně je vyrobena z kvalitních přírodních materiálů, a to z pryskyřice a kamenné soli. Teplota uvnitř se pohybuje mezi osmnácti a třiadvaceti stupni. Zarezervovat si můžete také masáže, třeba klasickou, baňkovou nebo i medovou.

POVÍDKOVÉ PUTOVÁNÍ
Po stopách českého spisovatele Oty Pavla, kterého proslavily knihy jako Smrt krásných srnců nebo Jak jsem potkal ryby, se můžete vydat do Luhu pod Branovem. Tam také navštívíte Pamětní síň Oty Pavla v domku převozníka Proška. Můžete se svézt v převozníkově pramici na druhý břeh Berounky a poznat tak kraj, který spisovatel a vášnivý rybář ze srdce miloval. Nebo si posedíte před chalupou pod akátem, pod kterým údajně všichni mluví pravdu.

Iva Kovačičová, Lenka Kročilová