Podle majitele realitní kanceláře AGbydlení Romana Hnojského mají lidé v současné době potřebu žít a rekreovat se mimo lokality s velkou koncentrací lidí. „Hledají tak zajímavé a dostupné nemovitosti buď na víkendy a dovolené, nebo i na trvalé bydlení v dojezdové vzdálenosti od větších měst,“ řekl Deníku Hnojský s tím, že v Plzeňském kraji jsou v kurzu zejména chaty do jednoho milionu korun a rodinné domy k rekonstrukci do dvou milionů.

Blanenská oblast Palava. Ilustrační foto.
Lákadla dovolené na Blanensku: rekreace na Palavě, originály šperků z Býčí skály

„V těchto případech je poptávka až několikanásobně vyšší než nabídka. Například v sobotu jsme zadali do prodeje zrekonstruovanou chatu v Kamenném Újezdě u Nýřan. Za 30 minut od zveřejnění se ozvalo 12 zájemců, za 24 hodin jich už bylo 30. Chata byla prodána okamžitě a za vyšší cenu, než předpokládal vlastník,“ dodal Hnojský.

Mnohonásobně vyšší zájem zaznamenala také plzeňská realitní kancelář La Pietra. „Teď žádnou chalupu a chatu v nabídce nemáme, nicméně mohu potvrdit, že lidé kvůli rekreačním objektům volají častěji než dříve. Vysvětluji si to tím, že je nyní vycestování do zahraničí komplikované a lidé hledají možnosti dovolené v Čechách,“ uvedl jednatel kanceláře Filip Klapáč.

Chorvatská Istria
Pozor na cesty za hranice: Podívejte se, jaké zákazy platí ve vybraných zemích

Podle mluvčího realitní kanceláře RE/MAX Tomáše Hejdy začíná být problémem nedostatek nemovitostí k prodeji. „Poptávka meziročně vzrostla o čtvrtinu. Na jediný objekt se často přijede podívat i více než deset zájemců. Máme případy, kdy se nemovitost dostala do nabídky v úterý a o víkendu, po celkem osmnácti prohlídkách, byla rezervovaná,“ popsal mluvčí.

Koronavirus změnil poptávku

Zároveň doplnil, že koronavirová epidemie způsobila, že poptávka je i po objektech, které dříve nebyly v kurzu, tedy třeba nemovitosti na samotě nebo určené k rekonstrukci. „Dnes lidé více dbají na okolí, přírodu a více se prodávají nemovitosti před rekonstrukcí,“ informoval Hejda.

Že chatu není jednoduché sehnat, potvrzuje rovněž Tomáš S. z Plzně. „Měl jsem jednu zamluvenou u Hracholusek, bohužel ji jiný zájemce přeplatil. Cena, kterou nabídl, byla pro mě nepřijatelná. Sháním ale dál,“ konstatoval Plzeňan.

CESTOVATEL Jan Rendl nachodil pěšky deset tisíc kilometrů po Jižní Americe, nyní je doma v pořádku po karanténě a pracuje na knížce o svých dobrodružstvích.
Prochodil Jižní Ameriku. Cestovateli z Havířova nejvíce chybělo české pivo