Stavba za zhruba třicet milionů korun přibližuje výsledky archeologického průzkumu Hradiska u Mušova i nálezy z doby starověké římské říše. „Příchozí mohou například díky hologramu pohlédnout do očí římskému vojákovi, jehož ostatky byly doposud jako jediné nalezeny na našem území. Současná věda nám pomohla zjistit odkud pocházel, a jak vypadal,“ přiblížil archeolog Balázs Komoróczy z Archeologického ústavu Akademie věd Brno. Odborník se římskému osídlení Moravy věnuje přes dvacet let. 

Za stavbou stojí Archeologický ústav ve spolupráci s Akademií věd České republiky.

U vchodu přivítá návštěvníky světelná vizualizace promítaná na stěnu, která představuje pochodující vojáky. Uvnitř v kinosále zase upoutá příběh římského vojáka Bruttia. „Příběh je sice fiktivní, ale sestavený na základě bádání. Jméno je však skutečné a známe ho díky nálezu náprsní destičky. Objevit jména lidí v tak hluboké minulosti není zcela běžné,“ vyzdvihla Johana Malíšková z návštěvnického centra.

Vědci podle lebky zrekonstruovali podobu římského vojáka pohřbeného v Pasohlávkách. Jeho pozůstatky našli při stavbě Aqualandu Moravia.
To je tvář římského legionáře z Moravy. Lidé ho spatří v novém centru

Ve filmech se lidé podívají také pod ruce archeologům, na dotykových panelech se dozví zajímavosti z historie. „Panely slouží také jako škola hrou, skládáním mozaik či hraním pexesa na nich mohou děti získat nové vědomosti,“ dodala Malíšková.

Turisty zaujme také unikátní rekonstrukce římského vojáka v plné zbroji a výstroji. V skleněných vitrínách mohou obdivovat originální předměty pocházející bezprostředně z Hradiska u Mušova či okolních lokalit takzvaných pochodových táborů. „Máme například pěknou sbírku mincí, významným nálezem jsou náholenice římského vojáka. V celé Evropě se vyskytují pouze ve čtyřech kusech,“ vyzdvihla Malíšková.

Na snímku je území v lokalitě nového hlavního nádraží v Brně, na které vypíše město a Správa železnic mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonickou soutěž.
Podoba nového hlavního vlakového nádraží v Brně: jen návrhy vyjdou na 15 milionů

Na terase za centrem mohou návštěvníci pozorovat původní směr jednoho z příkopů, které byly součástí opevnění. Po stopách římských legionářů se mohou vydat také do přírody. S výhledem na Pálavu pak obdivovat, jak strategickou vyhlídku si vojáci císaře Marka Aurelia na jihu Moravy zvolili.

Naučnou stezkou až na vrchol Hradiska je provedou informační panely. „Po nich se lze též vydat k místu objevu slavného knížecího hrobu z 2. století n. l.,“ vyzval ředitel Archeologického ústavu Lumír Poláček.

Dlouhodobé výzkumy u Pasohlávek podle něj dokazují, že Hradisko u Mušova je unikátní archeologickou lokalitou. „Nachází se tu největší koncentrace památek po starověkých Římanech u nás,“ potvrdil.

Z nové expozice se raduje i Věra Korábová z Brna. „Jednou za čas si s manželem zajedeme na prodloužený víkend do wellness v Pasohlávkách. Nejezdíme ale na kole ani nesportujeme, putování po historii Římanů proto vítáme,“ uvedla žena.

Brána do římské říše  

Nová expozice Návštěvnického centra v sousedství Aqualandu Moravia bude otevřena od úterý.
Zájemci ji mohou navštívit denně kromě pondělí, vždy od 10.00 do 18.00.
Stavba za zhruba 30 milionů korun přibližuje výsledky unikátního archeologického průzkumu Hradiska u Mušova z doby římské říše.
Součástí expozice je kinosál, dotykové panely i naučná stezka tábořištěm Římanů.
Stavbu vybudoval Archeologický ústav ve spolupráci s Akademií věd České republiky.