„Pokud lidé plánují jarní výlet nebo dokonce letní dovolenou, naše krásná zemička je jasnou volbou. Příležitostí je u nás opravdu hodně. Od majestátních hor, tajemných jezer, romantických skalních měst až po dechberoucí výhledy do krajiny," pozvali agrárníci na sociálních sítích.

Rozhledna na Krásenském vrchu, Krudum a Dlouhá stoka
Videovýlet s Deníkem: Rozhledny z kamene i oceli se vypínají nad lesy

Na jižní Moravě zástupci agrární komory vybrali pětici míst, u kterých si lidé mohou připadat jako za hranicemi republiky. A nemusí přitom urazit ani krok přes státní hranici. Třeba na Svatém kopečku u Mikulova na Břeclavsku se zvonicí a kaplí svatého Šebestiána u Mikulova na Břeclavsku si lidé podle fotografií ihned připadají, že jsou zcela někde jinde, a to na skalnatém kopci nad Dražovcemi v okrese Nitra na Slovensku, kde se dívají na kostel svatého Michala Archanděla.

Fotky z půlky pole

Mezi jihomoravská místa s protějšky v zahraničí patří také zvlněná pole v okolí Kyjova na Hodonínsku. Oblast je pro svou fotogeničnost často vyhledávaná fotografy, kteří pořízené snímky běžně porovnávají s toskánskou krajinou v Itálii.

Potvrzuje to místní zemědělec a majitel některých, pro fotografování vyhledávaných pozemků Petr Chaloupka.

Zvířata v Zoo Praha během doby, kdy je areál zavřený kvůli koronaviru.
Zoo Praha se otevře v pondělí. Vstup bude omezen, rozestupy pohlídají strážníci

„Dennodenně tady potkávám fotografy nejen z celé republiky, ale bez přehánění rovnou z celého světa. Aby došli na místa, odkud se dají vyfotit nejlepší fotografie, neváhají vyrazit třeba do půlky pole," sdělil Chaloupka.

Kromě zvlněné kyjovské krajiny a mikulovského Svatého kopečku ukazuje facebook agrární komory také větrný mlýn v Kuželově na Hodonínsku, který se podobá holandským větrným mlýnům, propast Macochu s protějškem v podobě malajské jeskyně Sarawak a kapličku u Velkých Bílovic připomínající kaply Terézie uprostřed tokajských vinohradů v Maďarsku.

Most jako ve Skotsku

Že jsou místa na jižní Moravě světová, ukazuje od začátku měsíce i jihomoravská Centrála cestovního ruchu. Zapojila se totiž do kampaně Světové Česko agentury CzechTourism. Pracovníci jihomoravské centrály vybrali dokonce jedenáct jihomoravských míst a ukázali jejich zahraničními protějšky. Vinařské sklepy ve Vrbici na Břeclavsku připodobňují k Hobitínu na Novém Zélandu, kde se točila trilogie Pána Prstenů.

Železniční most Kutiny pro změnu nemá ve své podobě daleko od železničního mostu ve Skotsku. Jihomoravský přírodní úkaz v podobě vátých písků u Bzenci spatřuje protějška na druhé straně planety v Mohavské poušti v americké Kalifornii. Unikátní vinice Šobes je na snímku vedle podobně terasovité krajiny na Filipínách.

Zámek v Raduni.
Zámky se pravděpodobně otevřou již v květnu. Co chystají v Raduni či Hradci?

Centrála cestovního ruchu na jižní Moravě se porovnávacími snímky snaží lidem připomenout, že místa s výjimečnou přírodou najdou často i nedaleko svého bydliště.

„Cílem je také ukázat českým turistům, že se nemusí obávat, když letos nepojedou do Chorvatska či Itálie, protože u nás jsou také krásná místa. Mohou investovat do dovolené v Česku a nebudou toho litovat," vysvětlila ředitelka jihomoravské centrály Pavla Pelánová.