Odejít do penze příliš brzy tradičně znamenalo také spokojit se po celý zbytek života s nižším důchodem. Zatímco průměrná výše všech starobních důchodů byla na konci loňského roku 18 061 korun, u předčasných penzí to bylo jen 16 245 korun. Toto přirozené pravidlo bylo ale díky trojí štědré valorizaci postaveno na hlavu.

Kalkulačka důchodů:

Starobní penze by se měla v průměru zvýšit o 760 korun a průměrný důchod v Česku poprvé překročí hranici 20 tisíc korun. Ilustrační foto
Valorizace důchodů 2023: Spočítejte si na kalkulačce, o kolik se vám zvýší penze

Například člověk s osobním vyměřovacím základem na úrovni průměrné mzdy (40 tisíc korun), který měl původně odejít do důchodu v těchto dnech, vydělal žádostí o předčasný důchod 1 885 korun měsíčně.

Obecně platí, že čím vyšší příjmy žadatelé měli a čím méně času jim zbývalo do řádného důchodu, tím víc si polepšili.

Jurečka připravuje novelu

„V loňském roce nastala velmi výjimečná situace. Jde především o výši mimořádných valorizací vyplácených důchodů, která vyplývala z vysokého růstu cen na straně jedné a už ne tak rychlého růstu mezd,” vysvětlil mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Výhodnost této varianty doporučoval loni i samotný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Resort už ale připravuje legislativní novelu, která má zabránit tomu, aby se takováto situace v budoucnu opakovala. „Cílem je, aby důchody byly do budoucna férové a udržitelné,” zdůraznil Augusta.

Enormní zájem desítek tisíc lidí o možnost být dříve v důchodu a ještě za to brát více peněz přetížil Českou správu sociálního zabezpečení a ta nestíhala vyřizovat žádosti včas.
Češi nadužívají předčasné důchody. Stát si na ně posvítí, chystá opatření

Důvod vysokých rozdílů vyplývá ze současné podoby zákona. Podle něj mají totiž všichni, kteří požádali o penzi do konce loňského roku, právo na započtení obou loňských mimořádných valorizací i té lednové řádné, a to i zpětně. Když si však člověk podá žádost o důchod v roce letošním, nárok na ně mít nebude.

To, že si někdo požádal o předčasnou penzi, ještě automaticky neznamená, že zároveň skončil v zaměstnání. Podle vyjádření ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení loni odešla do důchodu jen přibližně třetina žadatelů. Druhá třetina chtěla důchod bez výplaty. A se zbývající třetinou se úředníci dohodli, že si pouze uplatní dávku důchodového pojištění a žádost si podají až letos.

Bohatí pracují déle

Podíl těch, kteří se rozhodují pro dřívější odchod do penze, v Česku roste dlouhodobě. V roce 2000 tuto variantu volil jen asi každý třináctý senior, v současnosti je v předčasném důchodu bezmála každý třetí. O něco častěji této možnosti vyžívají muži než ženy.

Výše důchodů? Přečtěte si, co s nimi udělá valorizace:

Počet let, které Češi tráví v penzi, se stále zvyšuje. Zatímco v roce 2000 tato doba v průměru činila necelých 20 let, nyní je to zhruba o čtyři roky více
Důchody přehledně: Jaké jsou v Česku nejvyšší penze a co změní valorizace

Regionální rozdíly jsou markantnější. Předčasná penze je populární zejména v chudých regionech, kde jsou důchody nižší než celorepublikový průměr. Na Znojemsku, kde důchodci na konci roku pobírali o 1 346 korun méně než lidé ve zbytku republiky, přesahuje podíl předčasných penzistů 42 procent. Tato zákonitost platí i opačně – obyvatelé velkých měst, kde jsou lidé zvyklí na vyšší příjmy i penze, se do předčasného důchodu tolik nehrnou. V Praze pobíralo ke konci roku předčasný důchod jen 14 procent seniorů.

Naše důchody

Česko stárne a financování důchodů začíná být čím dál větší problém. Fialova vláda na jaře představí reformu penzí a některých změn doznají i stávající důchody. Deník proto nachystal nový seriál Naše důchody, který postupně představí chystané novinky.

Budou některé profese chodit do penze až v 68 letech? Zvýší se pojistné pro OSVČ? Jak se změní předčasné důchody? A věří lidé ve středním věku, že nějaký důchod v budoucnu dostanou? Všechny díly seriálu najdete na webové adrese denik.cz/duchody.