Do lékáren a na poštu to zde mají lidé vůbec nejblíž. Ostatně zdejší zdravotnictví jako celek patří k celorepublikové špičce. Navíc je v regionu bezpečno na silnicích. I to jsou důvody, proč Královéhradecký kraj obhájil loňské prvenství v letošním ročníku srovnávacího průzkumu Místo pro život.

Zdroj: Redakce

V něm analytická agentura Datank hodnotí statistiky získané z nezávislých zdrojů a údaje z průzkumu mezi 1250 obyvateli a starosty všech regionů. Mediálním partnerem projektu je Deník.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

„V Královéhradeckém kraji můžou být lidé s podmínkami pro život skutečně spokojeni. Kvalitní výsledky vykazuje region v prakticky všech sledovaných oblastech,“ říká za organizátory průzkumu Petr Lutonský.
Královéhradečtí by ale měli zapracovat na vylepšení podmínek na místním trhu práce. To je jediná oblast, v níž region nedosahuje ani celorepublikově průměrného výsledku. Významně se na tom podílí vůbec nejvyšší nezaměstnanost mladých ve věku od 15 do 24 let.

Na stříbrnou příčku Místa pro život se z loňského sedmého místa vyhoupl Jihočeský kraj. Pochlubit se může největší bezpečností na silnicích. Vedle toho kraj nabízí například nejvyšší kapacitu zařízení pro seniory.

Pozici na stupních vítězů udržel i letos Zlínský kraj, který po loňském druhém místě bere bronz. Vynikajících výsledků dosáhl především v oblasti péče o děti a vzdělávání. Děti se ve třídách základních škol mačkají nejméně z celé republiky. A mladí touží po tom, věnovat se umění: zájem o „lidušky“ je v celorepublikovém srovnání na Zlínsku nejvyšší.