Vakcinace zdravotníků je rychlá a hladká

ANO V souladu s vládním plánem jsou první na řadě zdravotníci, zejména ti, kteří přicházejí do styku s covidovými pacienty. Očkování začalo už 27. prosince v největších nemocnicích. Vakcíny jsou rozváženy i do dalších. V zásobování a organizaci se neprojevily vážnější obtíže. Přes předběžné obavy funguje spolupráce mezi státními a krajskými organizacemi. Neobjevují se ani vážnější negativní reakce.

NE Hned v prvních týdnech se objevily skandální případy předbíhání a protekce. Ve Státním zdravotním ústavu se tisíc dávek rozdělilo i mezi techniky a úředníky, kteří vůbec nepřicházejí s nakaženými do styku. Krajský politik nechal naočkovat manželku pod průhlednou záminkou, že se chystá dobrovolničit. Příbuzní a doslova skoro náhodní kolemjdoucí dostávali vakcínu i v nemocnicích.

Je správné, že se dál nelyžuje?
ČERNÁ A BÍLÁ: Je správné, že se dál nelyžuje?

Rezervační systém funguje dobře

ANO Premiér Babiš prohlásil, že rezervační systém pro seniory nad osmdesát let funguje skvěle. Chce navrhnout jednoho z jeho tvůrců Vladimíra Dzurillu na státní vyznamenání. V prvních dvou dnech od spuštění se přihlásilo přes sto čtyřicet tisíc lidí, přes dvacet tisíc dostalo konkrétní termíny, někteří hned na druhý den. Očkování začalo okamžitě, podle dostupných informací vše běží hladce.

NE Pro starší lidi je přihlášení nesmírně složité, musí jim pomáhat příbuzní nebo lékaři. Systém je pomalý, dlouho se čeká i na pin, který přichází na mobilní telefon. Vláda zaspala a měla mít něco podobného připraveno už dávno, říká opozice. V některých nemocnicích se síť zhroutila. V té ostravské se dokonce celý den neočkovalo vůbec. Většina lidí nedostane konkrétní termín a vůbec nemá jasno, kdy a zda se ho dočká.