Rekonstrukcí prošla také fontána, obyvatelé domu se v ní mohou v horkých letních dnech osvěžit. Zatímco exteriér se vracel k původní podobě, dispozice v interiéru bylo třeba přizpůsobit současné době a novým obyvatelům, samozřejmě citlivě a vstřícně, aby také vnitřek domu zůstal co nejvíc věrný prvorepublikovému uspořádání. Materiály použité na původním objektu byly druhově zachovány a pouze obměněny za nové.

Znáte je určitě také. Potkáte je ve vilové čtvrti každého města. Schované s oprýskanou omítkou v zarostlých zahradách. Chodíte kolem nich a říkáte si, jak málo nebo moc by stačilo, aby se kdysi noblesnímu domu vrátila bývalá jiskra. V případě prvorepublikové vily s fontánou se to architektům z libereckého studia Mjölk architekti podařilo. Půvabná příměstská oblast, v níž si kdysi původní majitelé postavili noblesní vilku s fontánou, lákala k odpočinku odjakživa. Z dálky je slyšet projíždějící vlak a sem tam zavane vůně řeky, která se proplétá údolím nedaleko od domu.

Když dům před časem objevil manželský pár se dvěma dorůstajícími dětmi, bylo jasno. Promění ho v příjemné víkendové zázemí, které se vrátí ke kvalitě původního projektu. Někdejší šarm vily se totiž ztrácel pod nánosy ne právě šťastných dostaveb a jiných různých vylepšení, které se na ni během uplynulých let nalepily. Prvním úkolem proto bylo dům těchto nezvaných hostů zbavit – odstranit nevhodné stavební zásahy, omítky a nátěry.

Nevhodná garáž

Radikálním zásahem bylo zbourání přistavěné garáže, naprosto nevhodně umístěné. Místo ní byl přistavěn jednoduchý vstupní trakt, který navazuje na severozápadní křídlo vily a dokonale splývá s původním objektem. Kryté stání pro automobily se sjezdem na komunikaci vzniklo až na hranici parcely, proto bylo nutné ještě vybudování nového chodníku, který vede k hlavnímu vstupu do domu a terase. Rekonstrukcí prošlo také oplocení kolem domu, architekti přidali půvabný detail. Za dobrého světla jeho drátěná oka tvoří při pohledu z ulice na fasádě zajímavý rastr.

Došlo také k zateplení celého domu. Během renovace dostala vilka novou omítku a střechu, měnily se i okenní výplně, vše včetně dominantní bílé barvy směrem zpátky k původní střídmosti a noblese. Rekonstrukcí prošla také fontána, už není jen dekorativním vodním prvkem, ale obyvatelé domu se v ní mohou v horkých letních dnech osvěžit a jejich děti prý dokonce skáčou do nádrže přímo z terasy prvního patra.

Zatímco exteriér se vracel k původní podobě, dispozice v interiéru bylo třeba přizpůsobit současné době a novým obyvatelům, samozřejmě citlivě a vstřícně, aby také vnitřek domu zůstal co nejvíc věrný prvorepublikovému uspořádání. Materiály použité na původním objektu byly druhově zachovány, pouze obměněny za nové.

Jednoduchost a střídmost

Došlo k rozšíření otvorů v nosných stěnách, vybourání příček a zvětšení oken na straně domu, která směřuje do zahrady. Nově vznikla vstupní chodba, v níž jsou umístěny praktické vestavěné skříně, velké okno v zadní části ji propojuje se zahradou. Navazuje na ni původní hala se schodištěm do prvního patra. V přízemí se nachází otevřená kuchyně propojená s jídelnou, zimní zahradou a hlavním obytným prostorem. Nechybí pokoj pro návštěvy.

První patro je privátní sférou členů rodiny. Svůj pokoj tu mají děti, ložnice a pracovna patří zase rodičům, nechybí hygienické zázemí. Při zařizování interiéru vsadila rodina na jednoduchost a střídmost, jak z hlediska materiálů, tak barevnosti. Moderní prvky se podařilo zakomponovat citlivě. Dominantní barvou na stěnách je bílá, kterou doplňuje nábytek ze dřeva, moderní minimalistická svítidla a mozaiky v kuchyni či zimní zahradě. Výsledkem je příjemný světlý prostor, který umírněně navazuje na prvorepublikovou noblesu vilky.