Co budeme potřebovat: dřevěná prkna, hranoly a palubky, spárovku (o tloušťce 3 centimetry), začišťovací rohové lišty, spojovací materiál (vruty do dřeva, vratové šrouby), háčky, poplastované pletivo, barvu (hloubková penetrační lazura), vrtačku, pokosovou pilu.

Skleník.
Skleník a pařeniště: na co na jaře nezapomenout

Materiál zakrátíme na potřebné rozměry. Truhlíky budou mít rozměr 55 centimetrů výška (odpovídá pěti 11centimetrovým palubkám nad sebou) a šířka i hloubka 45 centimetrů. Palubky tedy zakrátíme na dva rozměry: 41 a 45 centimetrů a budeme je spojovat vždy dvěma vruty přes hranolek. Rozdíl jednotlivých hran odpovídá tloušťce palubky 2 centimetry. "Než se pustíme do smontování, dřevo natřeme venkovní barvou, která dřevo zároveň ochrání. Stačí dva nátěry," vysvětlují kutilové Pavel Zeman a Honza Herman z pořadu Receptář Prima nápadů, které můžete vidět každou neděli kolem poledne na Primě.

Začneme složením kratších, vložených stran, jednotlivé palubky přivrutujeme k hranolkům vždy dvěma vruty. Stejným způsobem uděláme i protilehlou část, jen hranolky, které budou sloužit zároveň jako stojky, budou 180 centimetrů dlouhé. Spojíme všechny čtyři části obou truhlíků dohromady.

Truhlíky spojí lavičkové prkno

Z vnitřní strany truhlíků přimontujeme ve výšce 40 centimetrů nad zemí podpěrné lišty, na které bude posazená lavička. Přichytíme je pomoc dlouhých vratových šroubů. Oba truhlíky spojíme lavičkovým prknem, které tvoří 3 centimetry tlustá spárovka a které položíme na podpěrné lišty. K montáži použijeme opět vratové šrouby. Na stojky pod budoucí stříšku přišroubujeme také dvě podpěrná prkýnka. Přes ně položíme a připevníme dlouhé trámy.

Do štaflových polic si můžete naskládat i květináče.
Nastěhujte si do obýváku štafle. Poslouží jako originální police

Poplastované pletivo ustřihneme na potřebný rozměr a vyplníme jím prostor obou stojek. Připevníme pomocí malých zápustných háčků. Takto budou připraveny podmínky pro popínavé rostliny, které budou umístěny v květináčích. Nakonec připevníme do rohů ozdobné začišťovací lišty a konstrukce je hotová.

RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, PrimaDOMA.cz