Nejdříve za rok se příznivci americké značky Tesla dočkají nového modelu. Měl by se jím stát elektrický pick-up s označením Cybertruck. Po řadě odkladů tento termín přislíbil samotný šéf automobilky Elon Musk.

Prototyp se přitom představil již v roce 2019. Podle Muska vývojové oddělení v minulém měsíci udělalo významné kroky, které umožňují, aby si první sériově vyrobené kusy převzali zákazníci v polovině příštího roku.

Musk přitom na nedávném setkání akcionářů musel přiznat, že Tesla letos neuvede na trh žádný nový model. Pro mnohé investory je to poněkud znepokojivé. Zvláště v souvislosti s tím, že konkurenti z řad tradičních automobilek v posledních měsících přicházejí se stále novými typy osobních aut.

BMW i4
BMW se už vymezuje vůči Tesle. Její dominance skončila, tvrdí bavorská značka

Tesla přitom stále udržuje při životě Model S, který nedávno oslavil desáté výročí od okamžiku zahájení produkce.

Zatím stále obestřeny tajemstvím jsou termíny zahájení dodávek nové generace sportovního vozu Roadster i nákladního tahače Semi.

Model Cybetruck se zatím neukázal ani s definitivním designem. Je ale pravděpodobné, že se příliš nezmění rozměry, které automobilka prezentovala pi představení prototypu.

Tesla Cybertruck
Projekt Cybertruck nabere další zpoždění, musela přiznat Tesla

Jde tedy o 589 centimetrů dlouhé auto, které je vysoké 190 centimetrů a široké přes dva metry. Na korbu lze naložit téměř dva metry dlouhé předměty. Užitečné zatížení přesáhne půldruhé tuny.

Musk tvrdí, že z továren jeho značky bude ročně vyjíždět čtvrt miliónu těchto pick-upů. Základní cena byla sice avizována na hranici 40 000 dolarů, ale to se v dnešní době zdá být nereálné.