Přestože to mnozí Slováci oslavovali jako odstavení Smeru Roberta Fica od moci, ve výsledku to bylo jako s tím králíkem a mačkou. Vyšlo to v podstatě nastejno.

Polsku povládne koalice, nebo Kaczynski ztratí moc

Samozřejmě, Matovič je o generaci mladší, jeho antikorupční etos je o dost přesvědčivější než ten Babišův, k majetku přišel transparentněji a nečelí tak obřímu střetu zájmů jako český premiér. Ve své vládě má také, s výjimkou ještě více populistického hnutí Sme rodina, hodnotově výrazně pevnější demokratické strany, než jsou Babiše u moci držící komunisté a v některých ohledech i koaliční ČSSD.

Podobností ale najdeme až zarážející množství. Matovič se na svoji funkci přes desetiletý pobyt v parlamentu vůbec nepřipravil, jeho facebooková a internetová komunikace s voliči je ještě podivnější než Babišovo „Čau lidi“. Slovensko pod Matovičem dělá populistickou a tvrdě mocenskou politiku.

Evropská zdravotnická unie tu měla fungovat už dávno

Pod hesly „likvidace ficovců“ se na Slovensku dějí věci, které si Babiš za tři roky nedovolil. Chystané vydávání „vládních novin“ je jen třešinkou na dortu. Do toho mnozí šokovaní voliči zjišťují, že na kandidátce OLaNO se do parlamentu dostala i silná skupina ultrakatolíků… Inu, mačka vo vreci.