Můžeme se přiklonit k tomu či onomu, podle toho zda jsme optimisty, či pesimisty. Podle toho zda víc soucítíme se zoufalými podnikateli, či s pacienty na jednotkách intenzivní péče a vyčerpanými zdravotníky.

Jisté jsou naopak jiné věci:

- Vláda i s novým ministrem zdravotnictví znovu osudově selhala. Na první pohled vědecky sestavený systém PES byl další marketingový trik. Předtím to byla chytrá karanténa či inteligentní trasování koncem léta.

Hurá na lyže! Covid taky jede

- PES byl od počátku nelogický. Postavil do jedné roviny otevření obchodů a restaurací a stánků. Umožnil veřejné popíjení. Zatímco obchody jsou relativně bezpečné, sdružování bez zábran je pro koronavirus dar z nebes.

- Jestliže se bude nyní znovu zavírat, ať už s jakýmkoli předstihem a v jakémkoli režimu, vláda ztrácí zbytky důvěryhodnosti. Jak chce vynutit, aby lidé respektovali její pokyny, když se zesměšňuje každý den?

- Pootevření před týdnem bylo unáhlené. Snaha dopřát lidu „pěkné Vánoce“ byla ze strany vrchnosti pochopitelná, ale zpozdilá.

- Nejhorší je, že budou dál umírat lidé. Zvyšující se počet nakažených vede k tomu, že mnozí umřou zbytečně. Podíl na jejich smrti má nerozumné jednání vlády a kapacit, které jí radí.