Členů poslaneckého klubu KSČM je patnáct. Jejich reálná síla je ale často mnohem větší než hlasy 92 vládních poslanců. Třeba když se rozhoduje o zákonech vrácených Senátem, k jejichž schválení je nutných 101 rukou.

Zatímco čistokrevná opozice, jakou jsou Piráti či ODS, trvá na principech, z nichž nehodlá ustoupit ani o píď, komunisté licitují tak dlouho, až dosáhnou svého. Dobře to lze dokumentovat na stavebním zákoně.

Kateřina Perknerová
Braňme Babiše a na Piráty si dejme majzla

Jde o normu, která je jedním z pilířů hnutí ANO v tomto volebním období. Správně se rozhodlo něco udělat s nepřijatelnou situací, kdy developeři čekají na stavební povolení až deset let, ale i pro drobného stavebníka je jeho získání horor na mnoho měsíců. Vládní návrh narážel především na odpor místních samospráv, které nechtěly přijíto jednu ze svých nejdůležitějších pravomocí. 

I proto senátoři zákon v poslanecké verzi zamítli jako jeden muž. V horní komoře totiž sedí hodně starostů, primátorů a radních, kteří zvolenou koncepci státní stavební správy s jedním superúřadem odmítají. Zasekli se i sociální demokraté, z nichž většina novou podobu stavebního řízení odmítla.

Váha komunistických hlasů se tím zvýšila. Za KSČM vyjednává ostravský poslanec Leo Luzar, uchazeč o stranický předsednický post. Lepší pozici si nemohl přát. Sídlo nového úřadu má být v Ostravě a Luzar se může bít v prsa, že na ministryni Kláře Dostálové vymámil příslib vyhlášky, která zakáže stavět byty v prostorech bez oken a větrání.

Jakub Horák
Pěna dní: Takové normální volby

Za hlasy pro zákon však komunisté určitě dostanou mnohem víc. Kupříkladu lepší podmínky v povolebním tolerančním patentu s vládním hnutím ANO.

Reálpolitika má zkrátka k nadšení ze zdolávání jediné cesty pravdy a lásky daleko. Pokud i díky podpoře KSČM stavební zákon projde, budou jednoznačnými vítězi hnutí ANO a komunisté. Zásadové opozici, jež nevyjednala zhola nic, tak zůstanou jen ty nadávky na Babiše.