Projektu rekonstrukce bytu v západočeských Klatovech se ujalo architektonické studio JanskyDundera.

„Hlavním záměrem návrhu bylo vdechnout bytu prostorovou velkorysost a také podpořit prvorepublikový ráz nárožního bytového domu,“ uvedl spoluautor projektu Matěj Janský.

Nejen měnit, ale i bourat a čistit

Autoři hodně mysleli na kvalitu, kterou upřednostnili před kvantitou. Všemu předcházela pečlivá komunikace se čtyřčlennou rodinou. Tedy devětadvacetiletou psycholožkou paní Alžbětou a jejím partnerem – sedmatřicetiletým ilustrátorem Michaelem.

Dům je krásně zasazen do krkonošské krajiny
Dům v Krkonoších mění barvu. Odolá bouřím a patří mezi nejžádanější typ v Česku

„Přesvědčili jsme je, že by bylo vhodné využít příležitosti rekonstrukce pro velkorysou změnu. Tedy neměnit pouze povrchy, ale také čistit, bourat a měnit dispozici ve prospěch životních potřeb rodiny. A také restaurovat maximum možných původních prvků. A pokud už sáhnout po nových materiálech, tak po těch, které budou kvalitní a nebude je třeba měnit,“ popsal průběh projektu Matěj Janský.

S celým bytem jako s rodinným stříbrem

Autoři tak přistoupili k návrhu s péčí hodnou zacházení s rodinným stříbrem – byt se se totiž nachází v nemovitosti, který nechal postavit pradědeček jednoho z autorů návrhu Zeno Fifka.

Velmi citlivě a rozvážně tak přistoupili i ke změně dispozice.

„Scelením dříve oddělených menších místností do větších otevřených prostorů došlo k maximalizaci těch společných. Tedy takových, v nichž tráví rodina většinu času pospolu,“ doplnil spoluautor Cyril Dunděra.


Nahrává se anketa ...

Do dětských pokojů se vstupuje modrou skříní

Důležitou roli tak v rámci návrhu hrály děti investorů – čtyřletý Albert a dvouletá Miriam.

Jejich dětské pokoje jsou podle tvůrců pojaty jako malé účelné cely, do kterých se vstupuje přes velkou modrou úložnou skříň inspirovanou skříní do pohádkové Narnie.

Modrá skříň je i vstupem do dětského pokoje i jejich fantazie.Modrá skříň je i vstupem do dětského pokoje i jejich fantazie.Zdroj: Se svolením architektonického studia JanskyDundera

„Modrá skříň a hlavně vstup do jejích útrob má vyvést člověka z reality do jiného světa, magického prostoru, být filtrem mezi bytem a dětskými pokoji. Má zprostředkovat zážitek a umocnit fantazii,“ přiblížili autoři pointu svého nápadu.

Ložnice má vlastní koupelnu i pracovnu

Nijak ochuzeni nebyli ani dospělí. U jejich ložnice je vlastní koupelna a je z ní přístupná také pracovna s malým balkonem.

Dům krásně zapadá do okolí.
Útulný dům je ukrytý v zeleni. I na svahu se dá v Berouně krásně bydlet

Byt rozjasňují syté barvy a je vybaven také autorským nábytkem.

„Celý byt pak umožňuje zažívat různé světelné situace. Světlo do bytu může vstoupit ze všech světových stran a navíc různými způsoby. Ať už zakulaceným pásovým oknem do ulice, oknem zalomeným přes roh vnitrobloku, obyčejným plochým oknem i přes sérii několika oken,“ popsal spoluautor návrhu Matěj Janský.

Vstřícný a uvolněný prostor na 170 metrech

Na historii bytu upomíná řada původních prvků. Jde například o parkety, posuvné dveře, kliky nebo přiznaná původní výmalba v ložnici rodičů.

Autoři přiznali, že se na 170 metrech čtverečních nesnažili o stoprocentní sladění všeho se vším. „Věříme totiž, že právě tak vzniká vstřícný a uvolněný prostor, kde se různí lidé mohou cítit dobře a nikoliv nepatřičně,“ míní.