Častějšími věcmi, které končí v úschovnách dopravních firem nebo radnic, jsou klíče, peněženky, doklady, tašky, bundy nebo deštníky. A dokonce i šperky, kočárky nebo jízdní kola.

Podle zákona si nikdo nesmí nalezenou věc nechat, je povinen vrátit ji majiteli.

Ilustrační foto
Muž našel na bankomatu opuštěných šest tisíc

Ztráty a nálezy podle zákona
Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vrátit vlastníkovi. Je-li majitel neznámý, musí předat nález obci, na jejímž území jej našel. Zůstane-li nález v úschově radnice, setrvá tam po dobu tří let. Majitel musí počítat s tím, že je podle nového občanského zákoníku povinen nahradit obci náklady spojené s opatrováním nalezené věci. Nový občanský zákoník myslí také na poctivé nálezce, kterým náleží nálezné, a to ve výši desetiny ceny nálezu.

Pokud ho nezná, má nález odevzdat na nejbližší radnici. Majitel se může přihlásit během tří let, po uplynutí této doby se předmět stává majetkem obce.

Stanovenou lhůtu stihl před časem i majitel sady pro krádeže pohonných hmot z aut, nalezené v Neratovicích. Podle mluvčí tamní radnice Jiřiny Kovářové si ji přišel vyzvednout po ukončení trestního řízení. V letošním roce je mezi neratovickými ztrátami a nálezy zatím jen sedm nových věcí, nejpodivnější z nich je přitom vybouraný a vypáčený trezor.

Zato nymburští městští strážníci v loňském roce evidovali více než dvě stě padesát nálezů. Sto devadesát z nich se ale záhy vrátilo k původním majitelům. Šlo většinou o obvyklé věci, jako jsou doklady, platební karty nebo mobilní telefony. Mezi výjimečné nálezy patřila igelitová taška s léky, jedenáct kusů střeliva, křížová laserová váha nebo solární baterie.

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace se postaraly o první koaliční krizi

Nymburští policisté dlouho nezapomenou na případ, který se stal před lety. Rozruch tehdy způsobil opuštěný tikající balíček na nymburské poště. „Byla to doba různých atentátů, proto byla podobná oznámení řešena s mimořádnou pozorností," připomněl policista Luděk Nechánský. Pošta byla evakuována. Záhy se ale ukázalo, že zapomnětlivá odesílatelka pouze poštou posílala synovi budík.

Podprsenka, ukulele i whisky

Přes 320 měst a vesnic využívá k informování o nálezech i web eztraty.cz, který je národní databází nalezených předmětů. Lidé, kteří pátrají po ztracených věcech, tam nejdou například nálezy z dopravních prostředků, obchodních center nebo nemocnic. Do databáze se zapojily i České dráhy, u jejichž nálezů je uveden předmět, den vložení i číslo vlaku. Mezi posledními věcmi, které se tam objevily v dubnu, je například mrkací panenka, srdce z perníku, podprsenka, lahev whisky nebo ukulele.

Do internetové databáze vkládají nálezy i Benátky nad Jizerou, kde v současné době čeká na své majitele zhruba třicet předmětů. Nejrozměrnější je přitom sada porcelánového nádobí.

Ilustrační foto
Bude referendum? Proti výstavbě na Štěpánce je i město

Kralupy nad Vltavou informují o nálezech na území města na elektronické úřední desce nebo na svém webu v sekci nazvané ztráty a nálezy. O nalezené věci se mohou majitelé přihlásit osobně v pracovních dnech ve třetím patře radnice.

Cestující zapomínají věci v autobusech podle mluvčího společnosti Arriva Střední Čechy Jana Holuba čím dál méně. „Nejčastěji jde o drobnosti, například deštníky, občas se najde i hůl nebo brýle. Školáci nechávají v autobusech batohy s věcmi na cvičení," připomněl. Ještě před pár lety podle něho lidé hojně zapomínali v dopravních prostředcích mobilní telefony, dnes jsou takové nálezy výjimečné.

Všechny věci nalezené v autobusech firmy jsou shromažďovány v informačním centru na autobusovém nádraží v Mladé Boleslavi, kde si je majitelé mohou vyzvednout. Dopravce jim je ale dokonce může i poslat po řidiči konkrétní linky. 

Nový most v Mělníku.
Doprava v Mělníku kolabuje, auta stojí v kolonách u mostu