Možná už jste v ulicích města narazili na fotografy, kteří zastavují a fotografují kolemjdoucí. Občanské sdružení Téma dne přišlo s novým projektem Humans of Mladá Boleslav, který zachycuje občany města v jejich každodenních situacích.

O projektu, který je jakýmsi předvojem lidskoprávního filmového festivalu Jeden svět, jenž ve městě proběhne mezi 17. a 22. březnem, jsme si povídali s Editou Kubištovou, dobrovolnicí sdružení, spolutvůrkyní právě letošního programu Jednoho světa a autorkou mladoboleslavské mutace mezinárodního projektu.

Čím se projekt Humans of Mladá Boleslav inspiroval?
Hlavní myšlenka pochází od Brandona Stantona, amerického fotografa, který přibližně před čtyřmi lety začal fotografovat kolemjdoucí v newyorkských ulicích a přitom si s nimi krátce popovídal. Z fotek pak vznikl dnes už světoznámý blog Humans of New York, kterým se postupně inspirovalo mnoho dalších velkých měst jako například Řím, Paříž, Amsterdam a nedávno i Praha. Tak jsme si řekli, že to zkusíme i tady.

Co je vlastně cílem tohoto projektu? Jak souvisí s tematikou festivalu Jeden svět?
Většina lidí kolem nás obvykle projde bez povšimnutí, aniž bychom se nějak blíž zaregistrovali. Přitom spousta z nich má co říct, má svoje vzpomínky, starosti, sny, ideály, k nimž se však my jako náhodní kolemjdoucí sotva kdy dostaneme. S Humans of Mladá Boleslav se tedy snažíme tyhle kolemjdoucí alespoň trochu poznat, nahlédnout krátce do jejich životů a myšlenek, protože člověk předem nikdy neví, co v sobě ten druhý nosí. Zároveň to můžeme brát i jako takový průzkum zdejší společnosti, jak dalece se tu od sebe lidi liší nebo co je naopak spojuje.

Fotografie v sobě vždy mají nějaký příběh. Jak ten vzniká? Spojuje lidi kromě místa ještě něco dalšího?
Každá fotografie je taková souhra náhod a okolností, nic není plánované. Člověk se jen musí umět dívat kolem sebe a umět (a zároveň se nebát) využít situace, pokud se nějaká naskytne. Takže všechny vznikají jinak, stejně jako mají jiný příběh.

Otázky, které klade fotograf ,jsou také spontánní? Nebo se snaží udržet nějakou jednotící linii?
Ryze spontánní. Někdy i lidé začnou povídat něco sami, aniž bychom se jich zeptali. Co se týče souvislostí mezi fotografiemi, mohou mezi nimi být, ale nemusí. Cílem je hlavně rozmanitost. Zda mají něco společného, uvidíme až časem s rostoucím počtem snímků. To bude určitě zajímavé sledovat.

Absence jména nebo nějakého přiblížení každého zachyceného člověka je záměrné, že? Jak si to můžeme vykládat?
Přesně tak, anonymita je záměr. Jméno, stejně tak jako každá další přibližující informace, už totiž člověku zkresluje vnímání, k dané osobě potom na základě toho, co víme, zaujímáme určitý postoj a přistupujeme k ní jinak.  Tomu se chceme vyhnout.

V sobotním vydání Boleslavského deníku naleznete každou sobotu dva portréty lidí, které možná od vidění znáte, ale ve skutečnosti o nich nevíte vůbec nic. Celou galerii Humans of Mladá Boleslav si můžete prohlédnout na facebooku Téma dne o. s.