Práce ještě nezačaly a podnikatelé už mají strach, že se protáhnou až do Vánoc. A oni přijdou o tržby.

„Samozřejmě máme obavy, nadšení nejsme. Kdyby měly být práce hotové za tři měsíce, nevadí, ale kdyby měly trvat tři roky, jsme v háji. Jakmile se změní návyky zákazníků, budeme je těžko dostávat zpátky,“ říká Petr Fiala, jeden z majitelů milovického řeznictví a uzenářství, které má v boleslavské Železné ulici svou prodejnu i s teplým pultem.

Majitel Hudy sportu Jan Šindelka vzpomíná na táhnoucí se revitalizaci Staroměstského náměstí. „Tam byly i jiné průtahy než kvůli nálezům archeologů. Je třeba si uvědomit, že obchodníci i další na ně navázaní lidé jsou na dostupnosti svých obchodů závislí. Co když se stavba protáhne do Vánoc?“ ptá se Šindelka.

Svoz odpadu
Firma Compag opět vyhrála



Záměry města představil v minulém týdnu na schůzce, k níž byli pozváni i majitelé provozoven a domů v Železné ulici, zástupce realizátora zakázky, firmy H-Intes, spolu s Ivanem Rudišem, který pro město zajišťuje stavební dozor stejně jako při revitalizaci Staroměstského náměstí.

Archeologové budou mít nad pracemi dohled, mohou ale prověřit plochu pouze do podsypové vrstvy pod dlažebními kostkami. Hlouběji stavaři nezasáhnou. Revitalizace Staroměstského náměstí, kterou středověké nálezy protáhly o dlouhé měsíce, je v tomto ohledu i po letech strašákem.

Skutečnost, že v Železné půjde o úpravy menšího rázu, se některým majitelům domů nebo provozoven nelíbí. „Proč se do toho město pouští, když třeba za dva roky bude potřeba vozovku opět rozebrat a věnovat se sítím?“ zaznělo z pléna.

Na Mohelce se objevilo Čapí hnízdo
Na Mohelce se objevilo Čapí hnízdo



Primátor Raduan Nwelati vysvětluje, že podle síťařů není třeba ulici řešit komplexně. „Vodovody a kanalizace své vedení kontrolují kamerami a aktuálně větší zásahy nepotřebuje. Kdyby byla během prací zjištěna závada, šlo by o mimořádnou událost, která by byla okamžitě řešena, bez účasti archeologů,“ říká primátor. Odmítá, že by kanalizace v ulici byla problematická: „Přestože místní říkají, že geigery kontrolovali a čistili, v některých případech to neudělali, nelze se proto divit, že kanalizace nestíhá při vydatném dešti brát vodu.“

Práce začnou přesně za týden, 28. srpna, hotovo má být 5. listopadu. První etapa, úsek od kostela ke křižovatce s Pivovarskou, má trvat čtyři týdny, střední část ulice tři týdny a část u náměstí další čtyři. Po dobu prací se počítá s umožněním vjezdu na Kozinu a s bezplatným parkováním rezidentů v parkovacím domě na náměstí.

Jak bude Železná ulice vypadat, až bude hotovo? Odstraněny budou například nelogické nášlapy, třeba převýšení mezi silnicí a chodníkem, které u obchodu s fotoaparáty dosahuje 26 centimetrů. Dále budou rozšířeny chodníky, které se u okénka s rychlým občerstvením nebo u obchodu s dárkovými předměty výrazně zužují.

Ilustrační foto.
Nekonečných kolon se Boleslav nezbaví roky