Zpráva o záměru dobrovického lihovaru navýšit výrobu biolihu možná někoho vyděsila. Víc biolohu? Dokonce víc než dvakrát tolik? To určitě znamená také víc zápachu a zmohutnění kamionové dopravy.

„Nejde o fyzické navýšení produkce," oponuje vedoucí komunikace TTD Jakub Hradiský. „Novela zákona nám ukládá mít integrované povolení pro výrobu surového lihu, zatímco do teď to bylo pro výrobu lihu bezvodého. Jde tedy pouze o změnu názvosloví," dodává.

Přinejmenším v krátkém časovém horizontu tak jde pouze o změnu legislativní. Tereos TTD však rovnou požádal o povolení na objem výroby 120 tisíc metrů krychlových, což je teoretická kapacita lihovaru. Vytváří si tak operativní rezervu.

Ke stavebním úpravám v areálu ovšem nedojde.

„Jde nám o zvýšení konkurenceschopnosti společnosti. Do budoucna také počítáme s vyšší poptávkou," vysvětluje Hradiský.

Obyvatelé Dobrovice by tak ani v budoucnosti neměli poznat rozdíl. Drtivá většina lihu je transportována prostřednictvím železnice a cisterny jezdí po obchvatu, který společnost vybudovala. Městu se tak vyhýbají.

 To potvrzuje i odborná studie, která vyloučila navýšení emisí a dalších negativních vlivů. Lihovar tak i nadále zůstává pod zákonnými limity.

Tento fakt potvrzuje i kladná reakce dobrovického zastupitelstva, které žádost společnosti Tereos TTD projednávalo na pondělním zasedání.

Zastupitelé se záměrem souhlasili za podmínky, že rozhodnutí o souhlasu s navýšením produkce bude mít odloženou účinnost do té doby, než bude zahájen provoz nové technologie na čištění lihovarnických výpalků. Vedení města nepožaduje ani aktualizaci studie EIA.

Souhlas, který město udělilo, znamená, že i v případě reálného navýšení výroby nebude město, jeho obyvatelé a beprostřední okolí zatíženo negativními vlivy víc, než tomu bylo doposud.