Lesopark Štěpánka v jižní části města je pro svou klidnou atmosféru vyhledávaným místem relaxace, kam za procházkami a sportem míří denně desítky Boleslaváků. Právě tuto unikátní povahu místa by však údajně rád využil developer, který má v jedinečné lokalitě připravovat výstavbu tří bytových domů o zhruba stovce bytů.

Na záměr upozornila jako první boleslavská organizace Strany zelených a ochránci přírody z ČSOP Klenice. Na stopu dosud neoficiálního projektu je přivedla žádost o povolení kácení v areálu kolem restaurace Koliba, kde by majitel rád odstranil 58 stromů.

„O ničem takovém nevím. Možná tu na úřadě leží nějaká žádost, ale jde o soukromý pozemek, takže neznám žádné podrobnosti," říká primátor Raduan Nwelati. „Na stavebním odboru žádná žádost není, ale vypadá to, že se nějaký projekt evidentně připravuje," komentuje náměstek primátora Jiří Bouška.

Mnozí by jistě namítli, že projekt naznačených rozměrů rozhodně nebude v souladu s územním plánem. Ten skutečně na daném místě počítá pouze s drobnou výstavbou, což šestipatrové domy o výšce kolem 20 metrů jistě nebudou. Podle informací ochránců přírody by však investor mohl územní plán soudně napadnout a uspět. K podobným případům už u nás došlo.

Čtěte také: Pořadatelé boleslavských trhů prověřují i pole všech farmářů

A jak by tedy zamýšlený projekt měl vypadat? Na veřejnost se dostalo několik vizualizací a plánů, které to alespoň naznačují. Rozhodně je však nelze brát jako něco definitivního.

Podle nich by trojice bytových domů měla vzniknout v sousedství městského bazénu a tenisových kurtů vedle Koliby. Co se týče výšky, žádná regulace výškového profilu pro tuto lokalitu neexistuje. Je tedy možné, aby objekty skutečně měly šest naznačených pater.

"Dostupné vizualizace využívala údajně realitní kancelář, která zjišťovala, zda by byl o bydlení na Štěpánce zájem. Vlastní projekt je nyní podrobně rozpracováván. Jde o stinnou lokalitu s omezeným prostorem pro parkování a jistě není bez úskalí," vysvětluje, odkud jsou snímky, z nichž jeden pro ilustraci rovněž přinášíme, David Hradiský ze Strany zelených.

KDO ZA TÍM STOJÍ?

Žádost o kácení stromů adresoval odboru životního prostředí boleslavského magistrátu současný majitel Koliby Josef Šulc. V odůvodnění je jak špatný zdravotní stav stromů, tak plánovaná výstavba. Jedná se o 58 stromů různých druhů, jsou však mezi nimi i lípy, jejichž objem kmene přesahuje i tři metry a které mají podle členů ČSOP Klenice parametry na to, aby byly prohlášeny stromy významnými.

V polovině února vznikla nová obchodní společnost Rezidence Štěpánka se sídlem ve Vlastibořicích, která má být údajně oním developerem, jenž celý projekt iniciuje. Nová firma je spojená se společností TopDesign Stavby, o které jsme již několikrát psali v souvislosti s přestavbou boleslavských kasáren na bytový dům. Právě TopDesign přestavbu provádí. Obě společnosti mají rovněž téhož jednatele. Toho se nám ovšem včera nepodařilo oslovit. 

Čtěte také: Štěpánek: Rádio Delta bylo dítě, které jsme hýčkali

VADÍ, NEBO NEVADÍ?

Případná výstavba má už nyní mezi Boleslaváky své příznivce i odpůrce.

Stanislav Chmela patří do druhého tábora: „Nesouhlasili jsme ani se stavbou bazénu na Štěpánce. A teď se ukazuje, že šlo opravdu jen o první ukrojení z nejcennějšího kusu zeleně ve městě. Bydlení několika set lidí přinese skoro do centra parku mimo jiné určitě sto až dvě stě aut, a to patrně po úzké komunikaci, která slouží jako přístup do parku pro jeho návštěvníky."

„Ta plocha už zastavená je tak jako tak. To, že se zbourají budovy, co tam už stojí, a na jejich místě se postaví nové, snad žádnou škodu, co se přírody týče, nenadělá, ne?" ptá se Tomáš Pecák.

„Existují snad nějaké normy a standarty, které musí být před započetím stavby naplněny. Pokud to bude mít hlavu a patu, bude to do okolního terénu šikovně zasazené, tak proč ne. Já osobně si udělám názor, až uvidím víc," dodává Petr Jirásko.

Čtěte také: Boleslav se možná ocitne bez územního plánu

CO BUDE DÁL?

Položení základního kamene Rezidence Jičínská ještě rozhodně není na pořadu dne. Odhlédneme-li od schvalovacího procesu na stavebním úřadě, investor bude muset vyřešit charakter parcely, což může učinit soudní cestou nebo žádostí o změnu územního plánu. Ani jedna z nich však není nejrychlejší.

Ve hře je rovněž petice, jejíž iniciování ochránci přírody zvažují. Zda k takovému kroku skutečně dojde, ukáží až další týdny a další informace, které jsou zatím stále velmi kusé.

Čtěte také: Přestavba kasáren: kvůli zimě protopili tisíce