Přitom proces realizace už běží. „Aktuálně jsme ve fázi, kdy jsme vyřešili problémy s pozemky, poslední část jsme odkoupili od soukromníka, a dokončujeme projektovou dokumentaci," sdělil na začátku března starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král s tím, že pokračovat budou územním stavebním řízením.

Jenže teď se ukázalo, že pozemek dotčený výstavbou cyklostezky je v současné době veden důsledkem dělení pozemků jako orná půda, což brání vydání územního rozhodnutí a pochopitelně i stavebního povolení.

„O nápravě v současné době jednáme s pozemkovým úřadem," vysvětlil starosta. Přiznal však, že tento krok, s nímž nikdo nepočítal, představuje ve stavbě určitou komplikaci. Jedna z nich je, že by město muselo zaplatit poměrně vysokou částku za vynětí ze zemědělského půdního fondu.

„Tento úsek máme v územním plánu delší dobu označený jako budoucí zastavěnou oblast, a tak předpokládám, že nebude problém s vydáním stavebního povolení," konstatoval Jaroslav Král.

Most v Dražicích nedaleko Benátek nad Jizerou přišel ve středu o zábradlí, proto musel být pro veškerou dopravu uzavřen.
Na most v Dražicích musí peníze najít kraj

Nicméně Benátkám jde o čas. Nejenže chtějí stihnout termín pro podání žádosti o dotaci, ale také musí cyklostezku postavit do té doby, než se začne rekonstruovat most v Benátkách.

V současné době se totiž čeká na vydání stavebního povolení a vysoutěžení opravy mostu v Dražicích, který je stejně jako benátecký v havarijním stavu. V okamžiku, kdy bude dražický most hotový, pustí se stavbaři do práce právě v Benátkách. „A pak po frekventované silnici do Dražic, která je navíc plná děr, povede objízdná trasa. Poté už vůbec nebude bezpečné, aby se po stejné komunikaci pohybovali také chodci," upozornil starosta města.

Ilustrační foto.
Stavba cyklostezek je drahá, přesto přibývají

Nejde však o jedinou cyklostezku, která by měla v Benátkách vzniknout. Radnice už delší dobu plánuje postavit okružní cyklostezku, která spojí město se sousedními Milovicemi a Lysou nad Labem.

Podle Jaroslava Krále už mají v ruce hotovou studii. „Bude to ale ještě běh na dlouhou trať. Pozemky, na po nichž by trasa měla vést, patří několika majitelům. Chci se nejdříve sejít se starosty dotčených měst a společně se musíme dohodnout na tom, jak dál pokračovat," popsal aktuální vývoj.

Všechny tři radnice počítaly s tím, že se pokusí získat na stavbu cyklostezky dotaci. Podle odborníků jde ale o cyklotrasu, na níž se zřejmě žádné dotační tituly nevypisují. Součástí stavby je také rozhledna, odkud by návštěvníci mohli pozorovat zubry a koně. Vyrůst by měla v blízkosti golfového areálu a stavět by ji podle všeho měla stejná firma jako tu na Čížovce.

Charitativní ples ve Vinařicích
OBRAZEM: Plesem na zámku podpořili dětské centrum