Výsledky zformulované v závěrečné zprávě jsou nyní volně k dispozici na webu města. Boleslavský deník k nim přináší stručný komentář.

Měření prováděly nezávislé Technické služby ochrany ovzduší Praha, jejichž laboratoř se zaměřovala na vybrané znečišťující látky. Sběr dat probíhal ve třech obdobích, z nichž každé je určitým způsobem specifické v návaznosti na provoz areálu společnosti Tereos TTD.

Od 11. do 16. ledna se sbíraly vzorky v průběhu řepné kampaně, od 24. do 29. května v době, kdy byl už cukrovar mimo provoz a běžela pouze sirobová kampaň v lihovaru, a ještě ve dnech od 13. do 18. září, kdy byl mimo provoz jak cukrovar, tak lihovar.

Měřicí místo bylo zřízeno ve výšce zhruba pěti metrů nad okolním terénem. Konkrétně na střeše obchodu Coop na křižovatce Družstevní a Husovy ulice. Výběr sledovaných látek byl prováděn ve spolupráci s vedením města.

Závěr? „Většina sledovaných znečišťujících látek v ovzduší nebyla detekována nebo se koncentrace nacházely pod citlivostí analytických metod. Látky, které byly detekovány na úrovni měřitelných koncentrací jako např. suspendové částice frakce PM 10, benzo-a-pyren, benzen nesouvisejí přímo s provozem technologie cukrovaru a lihovaru, respektive částečně, jsou emitovány z dopravy, manipulace s pohonnými hmotami a lokálními topeništi při spalování pevných paliv," stojí v závěrech měření pražské laboratoře.

„Společnost Tereos TTD je potěšena, že tato komplexní odborná studie kvality ovzduší prokázala to, co dlouhodobě říkáme: že se v ovzduší nevyskytují žádné škodlivé látky v koncentracích vyšších, než je povolený limit. A že ani tento podlimitní výskyt nelze spojovat pouze s provozem lihovaru Dobrovice," poznamenává mluvčí cukrovaru Jakub Hradiský.

Vlastní vyhodnocení získaných dat si nechalo vypracovat také město. Jak upozornil starosta Tomáš Sedláček, odborný konzultant města získával výsledky měření průběžně a závěry zprávy vypracované pro Tereos ve své zprávě pro město mohl potvrdit.

„Posouzení škodlivosti lze pojímat z mnoha hledisek," problematizuje výsledky dobrovický občan Jan Dytrych, člen komise životního prostředí rady města, který se o kvalitu vzduchu, jenž Dobrovice dýchá, aktivně zajímá.

„Podle platných norem a zákonů je vyjádření obsažené v závěrečné zprávě pravda. Některé látky jsou považovány za zdraví nepoškozující, avšak pro lidi jsou velmi nepříjemné. Kromě zjevného zápachu mohou dráždit sliznice a vyvolávat alergické reakce," komentuje dále.

O karbonylových a organosirných sloučeninách, které s chodem průmyslového areálu souvisí a jsou zdrojem zápachu, se zpráva zmiňuje v samotném závěru. Spojitost dlouhodobého vystavení těmto látkám a respiračních potíží či zvýšeného slzení očí se však neprokázala.

„V době měření nebylo ovzduší v Dobrovici podle zákona a jeho prováděcí vyhlášky zatěžováno žádnou nadlimitní hodnotou. Stále je ale nezodpovězena dost zásadní otázka – které z přítomných látek jsou výhradními produkty technologie Tereosu, které jsou zplodinami dopravy a které jsou kombinací obého," dodává Jan Dytrych.

„Problémů se zápachem se ani po realizaci studie nezříkáme, naopak provádíme řadu opatření k jejich dalšímu snižování. Na jejich provedení dohlíží nově zřízené ekologické oddělení, které úzce spolupracuje s externími odborníky i vedením města. Je třeba zdůraznit, že cukrovar a lihovar plní veškeré ekologické limity dané integrovaným povolením (hluk, emise, ochrana vod a ovzduší), přesto však každoročně investujeme značné částky k dalšímu zlepšení situace, aby byl dopad na obyvatele co nejmenší," dodává Jakub Hradiský.