Skupinka čtyř horolezců, mezi nimiž je i boleslavský Petr Mašek, se stále potýká s nástrahami počasí. „Je to zatím pořád jako přes kopírák, v noci jasno, hvězdy, pak se zatáhne a vidíš sotva na pár metrů před sebou," vypráví Petr Mašek.

Jednoho z horolezců, Libora Uhera, taky pár dní potrápilo zdraví. „Liborovi bylo opravdu zle, neudržel žádné jídlo a pořád zvracel, kdyby to byl někdo jiný, asi bychom i uvažovali o radikálnějším řešení. Libor je ale vůlař, on se prostě zakousne, takže jsem o něj zase tak velký strach neměl," líčí nepříjemné potíže horolezec.

V pátek, tedy o dva dny později, než bylo původně v plánu, výprava vyrazila do druhého výškového tábora C2.

Ten se jim v neděli podařilo dosáhnout, i když cesta byla stejně jako výstup do C1 opět lehce komplikovaná blouděním.

„Trošku jsme se ztratili, už je to tady taková naše tradice, koneckonců, člověk se v takovém šíleném počasí ztratí i v Krkonoších, a Himálaje jsou přece jen o něčem jiném," neztrácí Petr humor ani v napjatých situacích.

Proto musela výprava postavit improvizovaný tábor ve výšce 6300, a teprve když jim počasí dovolilo, vydali se výš.

Druhý výškový tábor se nachází v poloze 6650 metrů nad mořem, a v něm také z neděle na pondělí čtyřčlenná skupinka přespala.

„Úplně podle mých představ to zatím není, přece jen je lepší, když se před výstupem spí v těch sedmi tisících, ale tak uvidíme, jak to bude dál," říká Mašek.

V pondělí ráno pobalili věci v C2, kde se stany nedají nechávat, a kolem sedmé začali sestupovat zpátky do základního tábora, čekal je úctyhodný výškový rozdíl 2000 metrů.

„Teď už jsme zase v base campu, Liborovi je líp a konečně dorazilo maso, takže jsme si dali výtečnou slepičí polévku, vázla nám tady totiž dodávka a už jsme byli bez masa trošku zoufalí," směje se Mašek.

V těchto chvílích tedy borci odpočívají a čekají, jak bude počasí vypadat dál. Podle Petrových slov nahoře momentálně nikdo není, vzhledem k tomu, že se kolem Dhaulagiri žení čerti, potkala výprava jen vracející se skupinky horolezců.

Sledujte Boleslavský deník a další dobrodružství expedice Dhaulagiri.