Podle velitele mělnické hasičské stanice Zbyňka Štajnce výjezdy k hořící trávě začaly přibývat hned, jak se trochu oteplilo. Mezi prvními letošními případy na Mělnicku byl požár v kralupských Zeměchách. Od trávy tam chytil plastový kompostér a plameny se plotem rozšířily až k rybníku

„Je to každý rok stejné. Jakmile je hezky, lidé si začnou připravovat louky a zahrady na sečení tím, že vypalují starou trávu. Nedbají přitom na zákon o požární ochraně a zákaz vypalování porostů," říká Zbyněk Štajnc. Upozornil také, že se při vypalování trávy mohou plameny rozšířit do lesů, které se zahradami často sousedí.

Vypuštěný bazén v mladoboleslavské sokolovně
Jednání finišují, letos se ale bazén neotevře

Požáry, způsobené pálením trávy, se nevyhýbají ani Mladoboleslavsku. Také tam se s nimi hasiči potýkají každý rok. Na tragický případ, který se stal před čtyřmi lety, vzpomíná mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel: „Muž v důchodovém věku pálil trávu, když se zřejmě otočil vítr. Senior se nadýchal kouře a udusil se."

Nejrozsáhlejší požár, který si pamatuje velitel hasičů v Nymburce Roman Zima, se odehrál před čtrnácti lety kvůli ženě z Hradčan. „Vypalovala starou trávu a začala hořet obrovská plocha. S hašením nám tehdy pomáhal i speciální vrtulník, který létal nabírat vodu do nedalekého Žehuňského rybníka," vybavuje si Zima.

Zajímavé je, jak se tehdy s nechtěnou žhářkou hasiči vypořádali. Na likvidaci požáru, který způsobil škodu přes dvacet tisíc korun, se podílelo 58 hasičů ze širokého okolí. Pokuta přitom byla pár tisíc korun.

Ilustrační foto
Konec tankodromu! Dočkají se i v Čejeticích

Každé pálení trávy, listí a dalšího rostlinného materiálu přitom nemusí odporovat zákonu. Přírodní materiál stačí shrabat na hromadu, a tu pak pod dozorem spálit. Je ovšem třeba si ověřit, jestli spalování přírodního materiálu nezakazuje obecní vyhláška.

Nejjednodušší způsob, jak předejít problémům, je každé větší pálení oznámit hasičům, přestože fyzické osoby tuto povinnost zákonem danou nemají.

Ohlásit pálení většího množství přírodního materiálu mohou lidé prostřednictvím operační linky hasičů na čísle 150 nebo elektronickou cestou vyplněním formuláře na webu. 

Mandloňový sad v Benátkách nad Jizerou.
V Benátkách mají raritu, založili tu mandloňový sad