„Houpačky fungují i v dešti, podívej!" radují se dvě šestileté holčičky na rozbahněné louce a v holinkách a pláštěnkách se řítí blátem vstříc pouťové atrakci.
Tak to v sobotu dopoledne vypadalo na louce pod kostelem ve Všejanech, kde se odehrávaly zdejší slavnosti.

Dlouho plánovaná akce, která měla být spojená i s oslavou Dne dětí, narazila na nepřízeň vyšších mocností. Z nebe se totiž snášely proudy vody.

„Oslavy dětského dne budeme muset přeložit na dobu, kdy bude příznivější počasí, myslím, že bychom je mohli uspořádat někdy na podzim," prozradil starosta Všejan Karel Nejedlo.

Ten spolu s několika desítkami svých spoluobčanů už od rána netrpělivě očekával zlatý hřeb celých oslav, příjezd císaře Františka Josefa I. Toho ve Všejanech na oslavách pravidelně vítají každý rok, a ani letošek nebyl výjimkou.

Uderem jedenácté dopolední vjelo na bahnitou louku historické auto, přítomní se navzdory dešti seběhli k improvizovanému pódiu, a za zpěvu rakouské hymny přivítali „stařičkého mocnáře".

Ten kromě zdravice také vyzvídal na starostovi obce, co že se ve Všejanech, obci s více než šesti set letou tradicí, událo od jeho minulé návštěvy.

„Máme spoustu plánů, rádi bychom opravili silnici, aby se vám k nám lépe jezdilo, na pořadu dne je i světlo a další věci, doufám, že jste nám přivezl nějakou tu korunu, protože peněz jaksi není nazbyt," odvětil s úsměvem starosta.

Přestože převážná většina programu musela být kvůli vytrvalému dešti zrušena, i tak si na své přišli malí i velcí návštěvníci, připraveny byly výtvarné dílny, ukázky střelby, samozřejmě občerstvení a již neodmyslitelně k tomuto dni patří i soutěž v přetahování lanem.

Večer pak patřil zábavě, v Hostinci U Finkousů se uskutečnila taneční zábava.