Současný ředitel muzea Luděk Beneš potvrzuje svůj odchod a dodává, že ve funkci končí k poslednímu dni letošního roku. Omezení provozu muzea však zcela vylučuje: „Pokud by například v prvním kole výběrového řízení nebyl vybrán žádný z uchazečů, zvládnou provoz muzea mí současní kolegové. Já jsem však přesvědčen, že se přihlásí kvalitní kandidáti a že bude vybrán nejlepší z nich," míní Beneš, který stál v čele muzea dlouhá léta.

Čtěte také: S Karlem Hynkem Máchou v čele na opičí hrad

Jan Šimonek, ředitel archivu, byl na svém postu rovněž stálicí. Svůj odchod komentovat nechce, ubezpečuje však čtenáře, že badatelna zůstane veřejnosti přístupná i nadále ve standardních časech.

Tým mladoboleslavských muzejníků se už letos rozloučil s Editou Mauermannovou, na jejíž místo nastupuje ostřílený historik a dosavadní zaměstnanec Muzea města Mnichovo Hradiště Václav Holas. Není pochyb o tom, že na mnichovohradišťském zámku, kde tamní muzeum sídlí, bude po svém čtyřletém působení scházet.

„Po dobu mého působení v hradišťském muzeu jsem se pokoušel posílit vztah mezi návštěvníky a sbírkami, které muzeum opatruje, a to různými formami prezentace sbírek. Od zábavných komentovaných prohlídek muzea, přes popularizaci muzea prostřednictvím článků až po prezentaci muzea na sociálních sítích. V dnešní společnosti zábavy nejsou malá muzea životaschopná a jako každý subjekt na trhu s volným časem se o své místo na slunci musí prát. V boleslavském muzeu bych rád pokračoval ve stejném duchu," říká Václav Holas a dodává, že na systematizaci fotografické sbírky mnichovohradišťského muzea a její digitalizaci bude i nadále pracovat.

Zájem vrátit se po letech zpátky do boleslavského muzea a věnovat se opět historii má i senátor Jaromír Jermář: „Mandát senátora mi končí 20. října 2018. Určitě už kandidovat nebudu a rád bych se vrátil do muzea do funkce etnografa a věnoval se opět národopisu a regionální historii," říká politik, který muzeum opustil kvůli výkonu politické funkce v roce 2005.

Čtěte také: Konečně! V autobusech se cestující obejdou bez drobných