Úderem sedmé hodiny ranní se ve Strenicích  otevřely dveře  Kulturního domu, který dnes bude sloužit jako volební místnost.

Mimořádné volby začínají, obec potřebuje nové vedení. I když nejspíš tak úplně nové nebude.

V těchto volbách totiž proti sobě nastoupí lidé, kteří se už ve vedení Strenic v minulosti potkali.

První kandidátku vede Jiří Kaulfus, dosavadní starosta obce, který byl ale před měsícem zatčen policií a obviněn 
z několika trestných činů včetně zpronevěry peněz z obecní kasy.

„Chci dodělat práci, kterou jsem začal, a ukázat všem, že nejsem žádný gauner," tvrdí Kaulfus, který se – navzdory očekávání – rozhodně nemíní vzdát. A v případě zvolení nehodlá být řadovým zastupitelem, chce opět usilovat o post starosty, jak potvrdil Boleslavskému deníku.

Na druhé kandidátní listině je bývalý zastupitel Milan Bláha, jeden z těch, kdo na Kaulfuse podal trestní oznámení. „Je zapotřebí obec dostat z problémů, pokud tady chceme žít, nemůžeme jen přihlížet tomu, co se stalo," uvedl už dříve Bláha.

Spolu s ním kandiduje další bývalá zastupitelka a účetní, Eliška Miksová. Jak již Milan Bláha pro Boleslavský deník dříve uvedl, účetní byla jednou z prvních, která pojala podezření, že s penězy obce starosta nehospodaří úplně správně, byla kromě něj totiž jediná, kdo do účetnictví mohl nahlédnout.
Vzápětí byla od přístupu k obecnímu účtu odstřihnuta, a to byl také jeden z hlavních důvodů její rezignace.

V té době už ovšem stejně zastupitelstvo nemohlo dělat žádná podstatná rozhodnutí, protože počet členů klesl po rezignaci Martina Řezáče pod minimum a bylo jasné, že nové volby jsou nevyhnutelné.

Rezignace dalších dvou členů pak už na chod obce nemohla mít vliv…

Jiří Kaulfus tvrdí, že důvody byly jiné, nebyl údajně spokojen s její prací a celkově s prací ostatních zastupitelů.

„To, co se v obci povedlo vybudovat, je moje zásluha. V tuto chvíli probíhá vyšetřování, a já jsem na svobodě, jsem obviněn, ne odsouzen. Nemám důvod skládat zbraně,"  vysvětluje Kaulfus. Na své znovuzvolení by si prý vsadil…

Spolu s ním se na kandidátce sdružení Pro rozvoj obce Strenice objevuje jméno dvou podnikatelů, Bohumila Škorničky a Šárky Kratochvílové, a doplňuje je nezaměstnaná  Marcela Janoušková.

Na protikandidátce, která nese název Pro obec Strenice, figuruje kromě Milana Bláhy a Elišky Miksové i někdejší starostka Veronika Rudolfová, projektant Jan Vinař, zdravotní sestra Renata Abertová  a účetní Hana Kanizová.