Najít pod stromečkem štěně, to je sen snad každého dítěte, které ještě svého chlupáče nemá. Někteří však záhy poznají, že na výchovu psího výrostka nestačí, a zvíře tak putuje do útulku. Je tato smutná představa založená na pravdě?

„Vánoce jsou už léta standardně obdobím, kdy přijímáme větší počet opuštěných psů. Mám dojem, že je to způsobeno jakýmsi předvánočním úklidem. Lidé by si rádi pořídili štěňátko, a starého psa se tak zbaví," upozorňuje na odkopávání domácích mazlíčků Eva Čápová z Psího útulku Lysá nad Labem.

„Nejhorší je předvánoční dobrota. Lidé se řeknou, že si vezmou psa z útulku, v lednu poznají, že ho nezvládnou, a v únoru nám ho v lepším případě vrátí, v horším psa opět někde vysadí u benzínky," ztěžuje si Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou a rovněž správce dočasného útulku.

Největší nápor nových přírůstků čeká útulky podle něj nyní, kdy lidé hodně cestují a psy nechávají doma bez dozoru a kdy vzduchem létají petardy, které zvířata děsí. Vánoční dárky se do útulků dostanou až trochu povyrostou – v únoru či na začátku jara.

Útulky proto už nyní děkují všem dárcům a sponzorům.