„Pro příznivce letectví: Dnes je to na den přesně osmdesát let od doby, kdy poprvé vzlétl spitfire," přivítal návštěvníky leteckého muzea jeho vedoucí, Vladimír Handlík.

Kavárna muzea doslova praskala ve švech, příležitost zúčastnit se křtu unikátní publikace si nenechaly ujít desítky lidí. Navíc když se slavnostního aktu spolu s autory ujal známý herec a také letec Luděk Munzar. 

Kniha Na křídlech za lva se věnuje významné kapitole, která se zapsala do českých dějin, totiž účasti československých letců v Bitvě o Británii. Od té uplynulo minulý rok na podzim pětasedmdesát let. 

Na křídlech za lva se ale od knih na podobné téma poměrně liší. Je totiž zaměřená především na obrazovou stránku, její autoři, otec a syn Jiří a Ondřej Soukupovi, jsou především grafici. „Společná práce nám trvala zhruba rok, a musím přiznat, že občas vzduchem létala hodně silná slova, a poměrně hlasitě," vzpomíná na tvorbu starší z autorů. 

Byl to právě on, Jiří Soukup, kdo se obrátil na Vladimíra Handlíka s nápadem uspořádat křest v boleslavském leteckém muzeu.
„Ta knížka je zajímá nejen v tom, že zajímavě vypráví o této kapitole našich dějin. Cenná je pro mě právě v tom, že tady člověk najde velkou spoustu nádherných obrazů část. Ty zachycují něco, co už dnes nemůžeme vidět. Jsou na nich situace, které tehdy nikdo nevyfotil. Autor grafické části tedy musel prostudovat obrovské množství materiálu a vzpomínek, aby dokázal zrekonstruovat, jak to v té době mohlo vypadat," vysvětluje Vladimír Handlík, proč ho myšlenka pokřtít knihu právě v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha tak nadchla.

„Přál bych této knize, aby se dostala k co největšímu množství čtenářů, věřím, že bude skutečně úspěšná. Víc než něco přát knize, která mluví sama za sebe, bych ale chtěl poděkovat vám, jejím autorům. Za to, že připomínáte události a lidi, k nimž se naše země zachovala kdysi opravdu ohavně, a to přesto, že bojovali a svobodu nás všech," prohlásil Luděk Munzar ještě před tím, než opatrně několika kapkami šampaňského skropil knížku.

Přestože to vypadalo jako geniálně zvolené datum pro křest, Vladimír Handlík přiznal, že o výročí spitfiru se dozvěděli až bezprostředně před křtem. O to víc byla ale celá událost symbolická.

„Letoun Supermarine Spitfire je nejslavnějším letounem druhé světové války na straně spojenců. Na něm létali v Bitvě o Británii naši piloti ve službách RAF, spoustě pilotů zachránil život a je symbolem druhé světové války," řekl Vladimír Handlík.

V leteckém muzeu ale došlo i k další ne tak úplně plánované události. Promluvil zde Jiří Stanislav, převor řádu Křižovníků s červeným srdcem, který se touto kapitolou českých dějin také zabývá. Jiří Stanislav na konci svého projevu udělil překvapenému Luďku Munzarovi pamětní medaili generála Pattona.

Knížka je i nadále k dostání na recepci leteckého muzea.